Home Novosti Skandalozna izjava ruskog ministra odbrane: Imao sam sreću i zadovoljstvo raditi sa...

Skandalozna izjava ruskog ministra odbrane: Imao sam sreću i zadovoljstvo raditi sa Karadžićem i Mladićem

Na društvenim mrežama ovih dana se pojavio snimak govora ruskog ministra odbrane, Sergeya Shoygua, koji je govoreći na Sveruskom omladinskom obrazovnom forumu “Teritorija smisla”, istakao kako je imao “sreću i zadovoljstvo sarađivati sa Karadžićem, Miloševićem i generalom Mladićem”.

Ovu skandaloznu izjavu Shoygu je dao govoreći o unutrašnjim prijetnjama koje bi mogle zadesiti Rusiju, paralelno poredeći situaciju koja se dogodila u bivšoj Jugoslaviji.

Prema Shoyguovim riječima, Milošević, Karadžić i Mladić su shvatili da se bivša Jugoslavija “raspada iznutra”.

„Čini se da taj raspad prolazi neprimjetno. Nažalost, bio sam svjedok mnogih takvih stvari, počevši od Srbije ili bivše Jugoslavije. Sa mnogim liderima koji su kasnije završili u Haškom tribunalu, neću da krijem, imao sam sreću da zajedno radimo, da komuniciramo. To su i Milošević, Karadžić i general Mladić. Nekoga više i nema, ali oni su tada u posljednjem trenutku shvatili da se zemlja raspada iznutra. Sve je to bio rad sa određenim ciljem, kada je od jedne zemlje Jugoslavije nastalo šest država, a posljednja – Kosovo, je vjerovatno otišla već pred vašim očima“, rekao je Shoygu.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Shoygu je bio na čelu ruskog Ministarstva za vanredne situacije .

(SAFF)