Home Novosti BiH SKANDALOZNA PORUKA MILORADA DODIKA IZ PODGORICE: “Srpski svet je fenomenalna ideja, tome...

SKANDALOZNA PORUKA MILORADA DODIKA IZ PODGORICE: “Srpski svet je fenomenalna ideja, tome niko ne treba da se protivi!”

“RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH. Sve što su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put”, rekao je Dodik.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je na konferenciji za medije sa Miloradom Dodikom, da mu je velika čast što je primio predsjednika BiH entiteteta Republika Srpska.

“Imali smo važne razgovore. Nova i SNSD su sestrinske i srpske stranke koje podržava srpski narod, a naši odnosi su najbolji mogući”, kazao je Mandić. Rekao je da, “ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Repzblike Srpske.

“Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dejton i to podržava cijeli razuman svijet. Ko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava Srba svuda”, naveo je Mandić.

Kazao je da su razgovarali o ekonomiji, Hidroelektrani Buk Bijela i potencijalima Bilečkoj jezera.

“Vjerujemo da će Crna Gora biti prva koja će se priključiti EU, a prvi koji nas podržavaju na tom putu su RS i BiH”, dodao je Mandić, dodajući da je spreman da na isti način razgovara sa svim političarima iz regiona, da bi, kako je rekao, pozicija Crne Gore bila uvažena i kako bismo gradili najbolje odnose sa svim susjedima.

Dodik je zahvaljujući Mandiću na domaćinstvu i gostoprimstvu, kazao da podržava stabilnost i razvoj Crne Gore, te da podržava crnogorski put ka EU.

“RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH. Sve što su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put”, rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje status Crne Gore.

“Za nas je NATO neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bude dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu”, naveo je Dodik.

“Svima želim sve najbolje ali je moja obaveza da se borim za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori.

Srpski svijet je, prema njegovim riječima, fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa.

Rekao je i da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet.

“Preko predsjednika Mandićaa smo došli u situaciju da razvijamo najbolje odnose i mi ćemo to činiti. Predložio sam potpisivanje Sporazuma predsjedniku Mandiću o saradnji u oblasti privrede, prosvjete i kulture i nema razloga a ga ne prihvati”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da su dogovorili sastanak u Trebinju, kako bi riješili probleme koje Crna Gora ima sa Bilećkim jezerom.

“Ideja je da iz Bilećkog jezera izvlačimo vode koja bi išla do Herceg Novog. Ranije vlasti Crne Gore, nisu imale razumjevanja za to”, rekao je Dodik.