Home Novosti BiH SKANDALOZNE PROVOKACIJE MILORADA DODIKA: “Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je...

SKANDALOZNE PROVOKACIJE MILORADA DODIKA: “Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici”

“Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Blajburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti”, skandalozno je zaključio Dodik.

U toku je posebna sjednica Narodne skupštine Rs na kojoj se, tokom rasprave o izvještaju Međunarodne komisije o Srebrenici, obratio predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik.

Dodik se u prvom svom obraćanju fokusirao na “Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine”, replicirajući na izjave delegata u NSRs Ramiza Salkića koji je pozvao na “prihvaćanje presuda međunarodnih sudova”.

“Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time”, naveo je Dodik poručivši potom Salkiću da ne zna gdje je on bio 1991. godine, pa nastavio govoriti o Srebrenici, negirajući genocid i manipulirajući sudski utvrđenim činjenicama.

Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da ste imalo objektivni i vi biste presudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koje su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo vojno i političko Rs”, poručio je Dodik potom nastavivši licitirati brojem ubijenih Srebreničana.

“Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem”, dodao je Dodik ponavljajući tvrdnju da je “više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici”.