Home Novosti BiH SKANDALOZNE TVRDNJE AMBASADORA BIH U RUSIJI ŽELJKA SAMARDŽIJE: “Prvi mart nikada neće...

SKANDALOZNE TVRDNJE AMBASADORA BIH U RUSIJI ŽELJKA SAMARDŽIJE: “Prvi mart nikada neće biti zajednički praznik jer je tada počeo građanski rat, tražit ćemo opoziv Bisere Turković…”

Komentirajući ukrajinsku krizu, Samardžija je rekao da situacija u Donbasu nije dobra.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija kazao je kako prvi mart nikada neće biti zajednički praznik jer je tada “počeo građanski rat”.

“BiH na ovakav način nikada neće imati zakon o praznicima”, rekao je Samardžija za RTRS kometiraući instrukcije šefice bh. diplomatije Bisere Turković koju je uputila diplomatsko-konzularnoj mreži povodom obilježavanja Dana nezavisnosti.

On je dodao da “srpski ambasadori predstavljaju jednu trećinu mreže ambasada BiH u svijetu”.

“Poznato je da Turković u posljednje dvije godine zaobilazi ambasade gdje sjede srpski ambasadori. Tako je bilo i u Washingtonu. Posjetiti SAD, a ne obići ambasadora je nepoštovanje vlastite zemlje. I nema razloga da ne tražimo i njen opoziv”, naglasio je Samardžija.

Komentirajući ukrajinsku krizu, Samardžija je rekao da situacija u Donbasu nije dobra.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin traži od Oružanih snaga Rusije da osiguraju mir. Veliki broj izbjeglica je u Rusiji, sa druge strane intenzivno naoružavanje Ukrajine i to sve ne miriše na dobro”, ocijenio je Samardžija.

(SB)