Home Novosti BiH SKANDALOZNO; U BRČKOM SE DANAS ODRŽAVA PARASTOS ZLOČINCU DRAŽI MIHAILOVIĆU: SPC jedan...

SKANDALOZNO; U BRČKOM SE DANAS ODRŽAVA PARASTOS ZLOČINCU DRAŽI MIHAILOVIĆU: SPC jedan od organizatora sjećanja na četničkog vođu

Parastos se održava danas, u naselju Srpska Varoš, na pravoslavnom groblju na čijem ulazu stoji spomenik četničkom vođi donesen iz Vukovara

Povodom 75. godišnjice strijeljanja četničkog vođe i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, na pravoslavnom groblju u Brčkom, u naselju Srpska Varoš, održat će se parastos u njegovo ime.

Organizator događaja, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, opskurna je organizacija Konzervativni klub, koja sebe predstavlja kao nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju osnovanu s ciljem očuvanja tradicije, kulture i istorije srpskog naroda.

ZABORAVLJENA ZVJERSTVA

– Parastos besmrtnom Čiči počinje nakon jutarnje službe u kapeli na groblju u Srpskoj Varoši, nakon čega će se položiti buketi na Dražin spomenik. Ideja živi. Sloboda ili smrt, napisano je u pozivu koji je uputilo udruženje Konzervativni klub.

Odmah po najavi događaja oglasili su se i brčanski antifašisti, koji su pozvali Brčake da se prisjete svih zločina koje su četnici počinili u Drugom svjetskom ratu, ali i u posljednjem ratu i da se odupru glorifikaciji ratnih zločinaca.

– Na tom groblju gdje leže tijela desetina brčanskih partizana, na čijim grobovima su uklesane petokrake, danas će se služiti parastos zločincu Mihailoviću, kao da nije dovoljno što se ruglo od biste ovog zločinca nalazi na ulazu u groblje. Tužno je da su se zaboravila četnička zvjerstva po Brčkom. Recimo, upad 1946. godine u kuću Borisava Simića iz Donje Bukovice, kada su automatom za večerom pobili Borisava, ženu Savku, kćerke Pelku i Dušanku i sinove Jovu i Nikolu. Njihovo peto dijete je ležalo u sobi pokriveno ponjavom i tako izbjeglo smrt. Sve šestoro je sahranjeno u jedan grob, stoji u pismu koje je potpisao Brčak M. R.

U drugom pismu, koje su potpisali “nezadovoljni građani Brčkog”, navedeno je kako SPC i organizacije bliske njoj pokazuju svoje pravo lice ideološko-političkog nositelja genocidne ideje.

– Najveća žrtva ovakve politike je srpski narod, koji zbog svog duhovnog i političkog rukovodstva i njihove simbioze godinama na svojim plećima nosi hipoteku zločina i genocida, odrasta u njegovanju kolektivne traume i do dana današnjeg ostaje predmetom manipulacije, kojim se stiču jeftini politički bodovi, a s ciljem održavanja poretka i apsolutističke vlasti njihovog političkog i duhovnog rukovodstva, napisano je u pismu upućenom na adresu Oslobođenja.

NOSANJE SPOMENIKA

Ulaz u groblje na kojem će se služiti parastos već više od 20 godina skrnavi spomenik Draži Mihailoviću, čiji je put do Brčkog užasavajući i poražavajući.

Spomenik na kojem je prikazan Draža Mihailović kako uspravno stoji prvo je podignut 1992. godine u okupiranom Vukovaru, gdje su četnici počinili stravične zločine.

Spomenik je potom uklonjen iz Vukovara početkom 1997, kada je vraćen u Beograd, da bi 1998. godine bio postavljen u naselju Srpska Varoš, na pravoslavno groblje.

(SB)