Home Novosti BiH SKANDALOZNO: Željka Cvijanović povodom neustavnog Dana Republike Srpske odlikovala Dačića i Labernika,...

SKANDALOZNO: Željka Cvijanović povodom neustavnog Dana Republike Srpske odlikovala Dačića i Labernika, na spisku i Karadžićev pukovnik koji je na suđenju u Haagu optužio Bošnjake…

Ivicu Dačića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, bivšeg ministra spoljnih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za bezbjednost i spoljnu politiku, zatim nekadašnjeg premijera Republike Srbije i predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave neustavnog Dana Republike Srpske, predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović podijelit će odlikovanja za „posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske“.

Na osnovu člana 80. stav 1. tačka 6. Ustava Republike Srpske, i člana 12. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, a povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, za posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske, predsjednica Republike Srpske odlikovala je:

Ordenom Republike Srpske na lenti: Za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske

Ivicu Dačića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, bivšeg ministra spoljnih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za bezbjednost i spoljnu politiku, zatim nekadašnjeg premijera Republike Srbije i predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem:

Za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Republike Slovenije i Republike Srpske:

Labernik Tadeja, nekadašnjeg ambasadora Republike Slovenije u BiH

Ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske I reda: za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske

Grubora Miću, general – majora Vojske Republike Srpske,

Škrbić Petra, general – potpukovnika Vojske Republike Srpske

Takođe, ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske I reda, posthumno je odlikovan:

Milutinović Milovan, pukovnik Vojske Republike Srpske.

Podsjetimo, u odbranu ratnog zločinca Ratka Mladića u Haagu 2014. svjedočio je bivši portparol Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Milovan Milutinović, koji je izjavio da su muslimanske vlasti u Sarajevu tokom rata pucale na sopstveni narod da bi optužile Srbe.

Tadašnji potpukovnik Milutinović kao primjere je naveo eksplozije u redu za hljeb u ulici Vase Miskina u maju 1992., te obje eksplozije na pijaci Markale, u februaru 1994. i augustu 1995. godine. U tim je napadima Vojske RS-a stradalo ukupno oko 150 građana Sarajeva, a ranjeno je više od 200 osoba.

(SB)