Home Novosti SKUPŠTINA CRNE GORE DANAS NIJE GLASALA O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI:...

SKUPŠTINA CRNE GORE DANAS NIJE GLASALA O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI: Izjašnjavanje tek nakon…

…što se nadležna radna tijela izjasne o pristiglim amandmanima na rezoluciju.

Skupština Crne Gore danas nije glasala o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Kako je za N1 rečeno iz ove institucije, poslanici će se izjašnjavati o ovoj tački dnevnog reda nakon što se nadležna radna tijela izjasne o pristiglim amandmanima na rezoluciju.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su: Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Amandmane su podnijele dvije grupe poslanika. U prvom se traži da se u preamubli nakon riječi “Srebrenica” doda “i drugim zločinima na području bivše Jugoslavije. Također, traže promjenu naziva rezolucije u kojem se dodaje ista rečenica. Amandman pogledajte ovdje.

Poslanici Skupštine Crne Gore burno su raspravljali o ovoj tački dnevnog reda.

– Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda. I uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevnopolitičke svrhe”, kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović je kazao kako je “rezolucija provokacija” i da “je direktno usmjerena protiv srpskog naroda”.

Podsjetimo, Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije usvojio rezoluciju i predložio je Skupštini Crne Gore da isto učini.

Tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore:

Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti

Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici

Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice

Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti

Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti

Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.