Home Novosti BiH Slavo Kukić: Saradnja Dodika i Čovića ne može biti na dobro ove...

Slavo Kukić: Saradnja Dodika i Čovića ne može biti na dobro ove zemlje

Dragan Čović je samo instrument politike Milorada Dodika, poručio je u razgovoru za N1 Slavo Kukić, univerzitetski profesor u Mostaru. Kao interesom Čovića i Dodika je ocijenio održavanje “status kvoa” u Bosni i Hercegovini.

“Temeljem iskustva, ne vjerujem da njihova saradnja može biti na dobro ove zemlje. Dojam je da kolo vodi Dodik, a da je Čović samo instrument njegove politike. Dok tako bude, Dodik će biti Čovićev partner”, rekao je Kukić komentarišući odnose između Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Smatra da partnerstvo između njih dvojice nije u interesu hrvatskog i srpskog naroda, već da je “paravan” za njihove lične interese, te je dodao:

“Osobno mislim da ih povezuju privatni interesi. Dodik je završio na američkoj crnoj listu i Čović predosjeća da bi mogao završiti na isti način. On je napravio zaokret u odnosu na zapadne centre moći i upozorio ih da se ne miješaju u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. To sugerira na zaključak da je njegova ljubav prema zapadu splasnula i da bi partnera mogao tražiti u Moskvi”.

Prema njegovim riječima, najprirodniji partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice je Stranka demokratske akcije i formiranje vlasti na Federalnom i državnom nivou neće biti lako. Kukić je za N1 istakao i sljedeće:

“Osobno mislim da se Dodiku žuri da čim prije formira vlast, ali Čoviću ne jer mu stanje stvari u državi odgovara. Ako igdje zaškripi između njih dvojice, zaškripit će upravo tu”.

Osvrnuo se na izjavu Dodika da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba biti “epicentar” rekavši da ono to ne može biti i da je ta izjava pokazatelj da on želi koncentrisati vlast.

Kao interes Čovića i Dodika je naveo “status kvo” i naglasio je dva razloga zbog kojeg Čović treba pomoć Dodika.

“Jedan je ustavna rekonstrukcija zemlje koja bi mu zajamčila da ima neupitnu vlast i drugi je Izborni zakon kojim će ovjekovječiti vladavinu Hrvatske demokratske zajednice”, kazao je.

Kukić je izrazio nadu da će Hrvati u Bosni i Hercegovini “okrenuti leđa Čoviću i Hrvatskoj demokratskoj zajednici”.

Ne misli da će novoizabrani članovi Predsjedništva zastupati interese građana Bosne i Hercegovine jer to nije bio slučaj i ranije.

Upravo je Čovića i Dodika okarakterisao kao “najštetnijim dvojcem” po Bosnu i Hercegovinu, a kao one koji žele dobro državi je naveo “tihu masu građana koji su liberalno orijentirani”.

U razgovoru za N1 se osvrnuo i na djelovanje stranaka građanske i lijeve orijentacije.

“Ne mislim da je važno pitanje tehničkog ujedinjena ovih stranaka u jednoj partiji. Važno je da zajednički djeluju. Ono što trenutno rade je dobar smjer“, podcrtao je Kukić i dodao da njihovo nastojanje da formiraju vlast u četiri kantona “stvara nadu kod građana”.

Govoreći o načinu na koji Centralna izborna komisija treba popuniti Dom naroda Federalnog Parlamenta, istakao je važnost da se to učini zakonito.

(Index.ba)