Home Archive Smajić i Fejzić: Saopštenja za javnost

Smajić i Fejzić: Saopštenja za javnost

Povodom jučer skandalozne fotografije koja se pronašla na mnogobrojnim portalima gdje devet učenika osnovne škole u Srebrenici se ponosi da su četnici oglasili su se i predsjednik SO Srebrenica, Nedib Smajić i zamjenik načelnika opštine Srebrenica čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

– Iako živimo u sredini u kojoj se od početka povratka dešavaju razne vrste diskriminacije, negira se genocid, zabranjuje nam se pravo na jezik i vlastiti identitet, ono što nas je najviše šokiralo jeste da su fašizam nažalost počela promovisati i djeca, drugovi naše djece koja pohadjaju OŠ u Srebrenici. Mi žrtve genocida i naša djeca prolazimo kroz najteže oblike diskriminacije i doživljavamo novi genocid. Promovisanje četništva od strane učenika u školi u Srebrenici u kojoj je sedamdeset odsto učenika potomaka žrtava genocida, najveći je poraz koji je do sada ljudski rod doživio. Roditelji bošnjačkih učenika, predstavnici Islamske zajednice i mi kao predstavnici Bošnjaka u vlasti u Srebrenici pod hitno tražimo smjenu direktora OŠ,,Prva osnovna škola u Srebrenici,, uvodjenje nacionalne grupe predmeta i učenje bosanskog jezika, uprotivno tražimo od predstavnika medjunarodne zajednice da nam omoguće da naša djeca pohadjaju školu po modelu,,dvije škole pod jednim krovom,, jer mi se ne želimo odricati naše škole koju su izmedju ostalog sagradili i naši očevi. Ovo je krajna očajna mjera jer je nažalost Srebrenica i ovaj put ostavljena i zaboravljena od medjunarodne zajednice isto kao što je to učinjeno i 1995.godine – stoji u saopštenju predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića.

Saopštenje je uputio i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić u kojem stoji:

– Nakon što su se u javnosti pojavile fotografije učenika Prve osnovne škole koji veličaju četnike u prostorijama škole izražavamo ogorčenje i zabrinutost. Pored toga, proslavljanje slave, uz dužno poštovanje prema običaju slave kod srpskog naroda, u školi gdje je 70% bošnjačke djece je nekorektno, predstavlja nametanje i diskriminaciju nesrpske djece.
Postavljamo pitanje da li su učenici bošnjačke nacionalnosti sigurni da pohađaju nastavu. Pored toga zabrinjavajući je izostanak bilo kakve reakcije od strane uprave škole, prije svega direktora. Od direktora Prve osnovne škole Srebrenica Dragog Jovanovića za početak očekujemo javno izvinjenje učenicima i roditeljima bošnjačke nacionalnosti. Zbog niza propusta u svom radu direktor Jovanović bi sam trebao da podnese ostavku. Smatramo da ukoliko sam ne podnese ostavku, treba biti smjenjen sa pozicije koju obnaša.

Zabrinjavajuća je i šutnja srpskih političkih predstavnika, jer na sva dešavanja u posljednjim mjesecima nema nikakve reakcije osim šutnje. Šutnja je znak odobravanja.

Roditeljima bošnjačke nacionalnosti čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu stojimo na raspolaganju, i u razgovoru i saradnji sa njima vidjet ćemo koji su naredni koraci koje treba poduzeti. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se naša djeca osjećaju ugroženo u prostorijama gdje bi trebalo da im se prenosi znanje.

Djeca treba da budu djeca, sigurna i ravnopravna u školskim klupama, sa svim pravima koja bi trebala da im budu zagarantovana. To bošnjačkoj djeci nije omogućeno.

Škola je mjesto gdje djeca treba da se uče pozitivnim vrijednostima, i prije svega da budu dobri ljudi. Očigledno je da su pojedini roditelji zakazali u svojoj misiji. Isto se odnosi i na direktora, učitelje i nastavnike. Zbog svega što smo vidjeli očigledno je da su mnogi promašili profesiju i nisu ispunili humanu misiju i ulogu u odgoju i obrazovanju djece – stoji u saopštenju zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.