Home Novosti BiH Smijenjena Sebija Izetbegović: Imenovan novi v.d. direktora KCUS-a

Smijenjena Sebija Izetbegović: Imenovan novi v.d. direktora KCUS-a

Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smijenio je na današnjoj sjednici generalnu direktoricu ove zdravstvene ustavnove Sebiju Izetbegović te je za novog vršioca dužnosti (v.d.) direktora imenovan Alen Pilav.

Druga tačka dnevnog reda današnje sjednice, a koju su članovi UO KCUS-a izglasali, bila je prijedlog Odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a, piše Klix.ba.

U Odluci o razrješenju se navodi da je Sebija Izetbegović razriješena zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Dalje se navodi da će Izetbegović nakon prijema ove Odluke u roku od tri dana izvršiti primopredaju službenih predmeta i dokumentacije vršiocu dužnosti direktora.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

Podsjetimo, na sjednici koja je održana 30. oktobra Upravni odbor KCUS-a je donio Odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović prije isteka mandata.

Izetbegović je u izjašnjenju o ovoj Odluci navela da je njena smjena nezakonita te je tražila je da joj Upravni odbor dostavi saglasnost federalnog ministra zdravstva na Odluku o pokretanju opoziva.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac je danas uputio odgovor u kojem stoji da nije ovlašten za davanje saglasnosti na razrješenje direktora zdravstvene ustanove niti daje saglasnost na imenovanje v.d. direktora zdravstvene ustanove čiji je osnivač FBiH.

O istom pitanju je i 2015. godine tadašnji federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić obavijestio UO KCUS-a.

Izetbegović će na čelu KCUS-a zamijeniti zamijeniti torakalni hirurg Alen Pilav u funkciji v.d. direktora do okončanja konkursne procedure.

Na konkurs za generalnog direktora KCUS-a, koji je zatvoren u petak, prijavila su se četiri kandiata. Osim Pilava, na konkurs su se prijavili i Ismet Gavrankapetanović, Mevludin Mekić i Sanela Salihagić.