Home Novosti BiH SNSD IPAK RUŠI SCHMIDTOVU ODLUKU: Ministar finansija ne da pare CIK-u

SNSD IPAK RUŠI SCHMIDTOVU ODLUKU: Ministar finansija ne da pare CIK-u

Amidžić, koji je i generalni sekretar SNSD-a poručuje da ne želi da se bavi članovima SDS-a, ali ističe da bi bilo lijepo da se makar jednom referišu na Kristijana Šmita i ambasadore koji su neprijateljski nastrojeni prema Srpskoj.

– Iako su komentari došli od SDS-ove Aleksandre Pandurević ne želim puno da se bavim članovima SDS-a koji su u velikom problemu nakon najnovijeg udara američke administracije i blokade računa. Samo bih poručio da bi bilo lijepo, za promjenu, da počnu čitati i da se makar jednom referišu na Kristijana Šmita i ambasadore koji su neprijateljski nastrojeni prema Republici Srpskoj, pa da osude njihovo ponašanje, a ne da se konstantno bave SNSD-om i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom – navodi se u pisanoj izjavi za medije Amidžića.

Kako on dodaje, stiče se dojam da kolegama koje se pokušavaju baviti opozicionim političkim radom u Republici Srpskoj uopšte ne smeta činjenica da pojedinac želi nametati zakone i pravila po kojima će živjeti jedan čitav narod, pa i oni sami.

On poručuje da javnost treba da zna da Ministarstvo finansija i trezora BiH nije udovoljilo zahtjevu CIK BiH koji proizlazi iz nametanja izmjena Izbornog zakona o Zakona o finansiranju institucija BiH.

– Naime, nametnutim izmjenama Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine je dužno u potpunosti udovoljiti budžetskom zahtjevu CIK BiH koji je za 2024. godinu iznosio 33.658.000 KM. Toliko je potrebno ako bi se udovoljilo onima koji bi da sprovedu odluke Kristijana Šmita, jer su veća sredstva potrebna za nabavku određene opreme, softvera, novo zapošljavanje, video nadzor, usluga i sl. U instrukciji o privremenom finansiranju obezbijeđeno je 7.418.000 KM što je iznos koji je definisan godinama unazad na osnovu ranije donesenih zakona i, još jednom podvlačim, ne uvažava zahtjeve definisane kroz neprihvatljiva nametanja ili izmjene zakona – ističe se u saopštenju Amidžića.

Kako Amidžić navodi, on kao čovjek, ali i kao ministar finansija i trezora BiH ponosno stoji iza svake odluke i stavova institucija Republike Srpske.

– Istovremeno, moramo uvažavati činjenicu da ljudi u Federaciji BiH imaju drugačije stavove i spremnost da bezpogovorno prihvataju volju pojedinca, te na ovaj način je samo omogućeno da CIK BiH može sprovesti izbore u FBiH. Ne želim i ne mislim da imam pravo da uskratim ljudima u Federaciji BiH njihovo pravo da biraju i budu izabrani. Na kraju, za one koji žele da čitaju, sama predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić je izjavila da je nametnutim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a BiH stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i primjena određenih pilot – projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, te da će morati tražiti dodatna sredstva. Kako smo naveli, Ministarstvo finansija i trezora BiH nije pozitivno odgovorilo na navedeni budžetski zahtjev CIK BiH u iznosu od 33.658.000 KM, već je odobrilo sredstva dovoljna da se izborni proces provodi po pravilima kao do sada – ističe Amidžić.

Zaključuje, da želi da vjeruje da će doći vrijeme kada će kolege iz opozicije uspjeti prevazići lične frustracije i mržnju prema pojedincima, a sve u cilju kako bi nekada vidjeli interes naroda koji živi u RS-u, te skupili političke hrabrosti da se usprotive stalnim nametanjima sa strane.