Home Novosti BiH ŠOK U STUDIJU: Čovićeva delegatkinja u Domu naroda pozvala visokog predstavnika da...

ŠOK U STUDIJU: Čovićeva delegatkinja u Domu naroda pozvala visokog predstavnika da djeluje… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi kraći video.

O tome mogu li domaći akteri riješiti ustavno-pravnu i političku situaciju u Federaciji ili čekaju rješenje OHR-a – govorili su gosti emisije Odgovorite ljudima na FTV-u.

“Na prošloj, vanrednoj sjednici Zastupničkog Predstavničkog doma smo bili u situaciji da je pred nas došao dva sata pred sjednicu prijedlog DF-a za izmjene Ustava. Taj prijedlog faktički bi tek trebao, nakon što bismo mi raspravljali na Predstavničkom domu, ponovo ići Ustavnoj komisiji koja bi opet morala razmatrati i dati svoje mišljenje o tome”, pojasnio je u SDP-ov zastupnik Belmin Zukan.

On je istakao kako bi bilo neodgovorno u dva sata pogledati prijedlog i uputiti ga Ustavnoj komisiji – jer nije bilo dovoljno vremena da ga razmotre: “Ali kolege iz NES-a i SBiH su pripremile jedan zaključak kojim su obavezale upravo tu Ustavnu komisiju da prođe kroz te prijedloge, između ostalog i ovaj DF-ov, i uputi više njih ili onaj koji Komisija bude smatrala da je najbolji. Ono što sam ja primijetio u tom dokumentu koji je iz DF-a došao da on sam po sebi ima određene manjkavosti. U svojoj biti on ima dobru namjeru, govori čak i o vanrednim izborima na nivou FBiH, ali nedovoljno precizno i čak se postavlja pitanje kakvi bi ti vanredni izbori u FBiH bili – samo u Zastupničkom domu ili bi ostala ista volja u Domu naroda”.

No, pravo izenađenje uslijedilo je nakon istupa Zdenke Džambas, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ona je javno pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da vrati rješenja od prije 2. oktobra.

Previous articlePOLITIČKI ANALITIČAR IZ BEOGRADA: “Bošnjačke stranke i strani centri moći žele uništiti Republiku Srpsku!”
Next articleHLADAN TUŠ IZ BEOGRADA ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Srbi imaju tu nesreću da ih posljednjih decenija predstavljaju najgori primjerci ovog naroda koji bjesomočno pljačkaju…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.