Home Novosti BiH ŠOKANTNA SAZNANJA SLOBODANA VASKOVIĆA: “Debevec od Mladena Lučića tražio četiri miliona eura...

ŠOKANTNA SAZNANJA SLOBODANA VASKOVIĆA: “Debevec od Mladena Lučića tražio četiri miliona eura u kešu za oslobađajuću presudu Dodiku…”

Optužnica protiv Dodika potvrđena je 11. septembra 2023. godine, a prvo pripremno ročište održano je 16. oktobra prošle godine. Dodik je optužen zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH. Izjasnio se da nje kriv.

-Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, u Malagi je sa Mladenom Lučićem dogovarao i oslobađajuću presudu za Milorada Dodika, u procesu koji se protiv Dodika vodi pred Sudom BiH, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

„To je bio ključni razlog sastanaka Lučića i Debeveca u Malagi, koji su održani u periodu od 21.- 25.11.2023. godine”, navode Vaskovićevi izvori.

Prema njihovim riječima, Debevec je od Lučića “zahtijevao četiri miliona eura u kešu kako bi omogućio oslobađajuću presudu za Dodika”.

“Debevec je zahtijevao da mu se novac, sva četiri miliona eura u kešu, isplati u Malagi, gdje posjeduje stan od 99 kvadrata”, navode dalje moji izvori i podsjećaju da Debevec ima i državljanstvo Španije.

Oni ističu da Mladen Lučić nije otišao bez prethodno precizno utvrđenog plana za pregovore sa Debevecom.

“Cijeli plan za oslobađanje Dodika uz pomoć Debeveca Lučiću su iznijeli Nenad Nešić i Staša Košarac, ministri u Savjetu ministara BiH. Oni su, koliko je zasad poznato, organizatori susreta Lučića i Debeveca u Malagi”, tvrde moji sagovornici.

Optužnica protiv Dodika potvrđena je 11. septembra 2023. godine, a prvo pripremno ročište održano je 16. oktobra prošle godine. Dodik je optužen zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH. Izjasnio se da nje kriv.

Moji izvori dodaju da je Lučić, usput, zahtijevao da se dogovore i oko njegovog brata Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je tada bio osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Ranije sam objavio da su Mladen Lučić i Debevec dogovorili da “Miloš Lučić bude sporazumno osuđen na godinu dana zatvora”, što znači da bi kaznu mogao da otkupi.

Koliko je novca za tu protivuslugu tražio Debevec nije, zasad, poznato.

Tužilaštvo BiH, odnosno nadležni tužilac Bojana Jolović potvrdila je na ročištu za produžetak pritvora Debevecu i Osmanu Mehmedagiću Osmici da je došlo do sastanka Lučića i uhapšenog, potom i suspendovanog, Predsjednika Suda BiH.

Dogovori Lučića i Debeveca su pali u vodu nakon što je potonji uhapšen 18.12.2023. godine. Zajedno sa njim tada je uhapšen i Osman Mehmedagić Osmica, bivši šef OSA BiH, zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH u predmetima “Respiratori” i “Diploma”, piše Vasković.