Home Novosti BiH Šokantno: Srbi u BiH mijenjaju imena svojih sela zbog turskih riječi

Šokantno: Srbi u BiH mijenjaju imena svojih sela zbog turskih riječi

Gradiška

Selo Elezagići iz Gradiške podnijelo je juče nadležnima inicijativu za promjenu naziva ovog mjesta, zbog, kako navode, samog naziva, koje datira iz vremena Turskog carstva na ovim prostorima i koje samo po sebi predstavlja turcizam.

Bojan Živković, predsjednik Savjeta MZ Elezagići, kaže da, osim toga što je naziv turcizam, preko 95 odsto stanovništva ove mjesne zajednice je pravoslavne vjeroispovijesti, te s obzirom na to smatraju da nije prihvatljivo da MZ nosi naziv turskog porijekla. Prema riječima Živkovića, Elezagići su dobili naziv po Elez-agi, jednom od aga iz Austrougarske.

“Iz tog razloga molimo nadležne organe da nam pomognu i objasne proceduru za promjenu naziva Elezagići. Pored toga, Savjet mjesne zajednice interesuje šta bi promjena naziva značila za mještane sa stanovišta procedure izdavanja ličnih dokumenata, promjene naziva prebivališta i ostalih dokumenata vezanih za naziv prebivališta, odnosno koje bi bile naše obaveze u slučaju ove promjene”, stoji u inicijativi za promjenu naziva naseljenog mjesta Elezagići upućenoj Skupštini opštine Gradiška, pišu Nezavisne.

S ovim se, kako se čini, ne slažu svi mještani, jer su pojedini kratko prokomentarisali da umjesto da se nadležni bave ozbiljnijim problemima mjesnih i lokalnih zajednica oni polemišu o nazivu sela.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, kaže da je više mjesnih zajednica podnijelo zahtjeve za promjenu naziva.

“Koje su to tačno ne znam, to ide preko referenta koji radi s mjesnim zajednicama. Proces će ići preko opšte uprave, tačnije kroz skupštinske procedure. Uglavnom, znaće se na vrijeme”, rekao je za Nezavisne Adžić.

Živković pojašnjava da je trenutno inicijativa poslana nadležnima samo u smislu dobijanja povratne informacije o mogućim troškovima po mještane kao i koje ga sve obaveze sleduju u slučaju promjene.

“Kada dobijemo tu informaciju sazvaćemo zbor građana, objasniti im situaciju i zajednički odlučiti da li ćemo mijenjati ili nećemo. Mi, ispred Savjeta MZ Elezagići smo pokrenuli ovu inicijativu i želimo je dovesti do kraja tj. da idemo u izmjenu naziva”, navodi Živković, dodajući da je i prije postojala ovakva inicijativa mještana ali nije sprovedena do kraja.

Ako inicijativa bude prihvaćena od strane mještana, predložiće sazivanje odbora od viđenijih ljudi koji će zajedno sa Savjetom MZ Elezagići pronaći adekvatan naziv za ovo mjesto. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, mjesto Elezagići broji 176 domaćinstava.

(Bhdijaspora.net)