Home Novosti BiH SONJA BISERKO UPOZORAVA: “Srpski svet” je ponovo aktueliziran, Beograd sve vrijeme priželjkuje...

SONJA BISERKO UPOZORAVA: “Srpski svet” je ponovo aktueliziran, Beograd sve vrijeme priželjkuje da nastane neki novi tip entiteta poput Republike Srpske…

“Nije se odustalo od tog projekta i on je paralelan pritiscima na Srbiju koji dolaze sa Zapada”, kazala je ona.

O dešavanjima na Kosovu u Dnevniku 2 Federalne televizije govorila je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

-Hiljade kosovskih Srba protestiralo je jučer na trgu u Kosovskoj Mitrovici, situacija je bila napeta i može se reći da je sve to izrežirao Beograd zato što on, zapravo, ne želi dogovor već njegovo odlaganje i status quo, kazala je Biserko. Situaciju na Kosovu vidi kao politički teatar gdje Rusija ima značajnu ulogu.

“Iza toga vjerovatno stoji i sama Rusija, kojoj odgovara zamrznuti konflikt na Zapadnom Balkanu kako bi se onemogućila njegova konsolidacija i uključivanje Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova u NATO. Istovremeno, imamo priliku da vidimo da Sjeverna Koreja pojačava lansiranje svojih raketa, što također može biti jedna od tih kriznih tačaka koje Rusija podstiče”, dodala je.

Prema njenim riječima, ima više interesa da se dijalog Beograda i Prištine ne nastavi jer je Srbija, kako kaže, očigledno na poziciji podjele Kosova, kao što i uvijek i bila.

“Dižu se mnogi oni koji su učestvovali u prvobitnoj podjeli od 2015. do 2019. godine, što je spriječila Angela Merkel i na Kosovu i u Tirani. Kako sada stvari stoje, zapadna zajednica u ovom momentu ne uvažava takve zahtjeve. Imamo izjavu abasadora SAD-a u kojoj poziva Srbe da se vrate u kosovske institucije, kao i da Kosovo krene s pregovorima o Zajednici srpskih opština”, navela je Biserko.

Problem je, pojašnjava, u tome što se Zajednica srpskih opština različito percipira u Beogradu i na Kosovo. Kosovo strahuje da bi njenim osnivanjem došlo do disfunkcionalnosti poput one u Bosni i Hercegovini, dok Beograd sve vrijeme priželjkuje da nastane neki novi tip entiteta poput Republike Srpske.

“Projekat ‘srpski svet’ ponovo aktueliziran ove godine na svim terenima – u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i sada na Kosovu. Nije se odustalo od tog projekta i on je paralelan pritiscima na Srbiju koji dolaze sa Zapada. Pitanje je kada će prevagnuti pozitivan stav Srbije u odnosu na ponudu Zapada. Međutim, treba imati u vidu da je ruska strana duboko infiltrirana u Srbiju, u njeno društvo, Akademiju, SPC, bezbjednosne službe, kulturu, medije – ona je sveprisutna na neki način i pitanje je kada će Zapad uspjeti da taj uticaj neutrališe”, istakla je Biserko.

Rusiji bi sigurno odgovarao neki manji sukob na Kosovu i do njega može vrlo lako doći, smatra Biserko. Međutim, dodaje, s obzirom na prijetnje koje sada desničari šalju raznim grupacijama u Srbiji koje su za neku drugu opciju, čak i unutar same Srbije može doći do nekih incidenata. U interesu je i Rusije i Srbije da se Kosovo zadrži kao zamrznuti konflikt, kazala je ona.