Home Novosti BiH SRAMAN PORFIRIJEV GOVOR UZBURKAO DUHOVE: Oštre reakcije na društvenim mrežama, odgovorila mu...

SRAMAN PORFIRIJEV GOVOR UZBURKAO DUHOVE: Oštre reakcije na društvenim mrežama, odgovorila mu i bivša Vučićeva ministrica rodom iz Tuzle… (VIDEO)

“Iznenađen sam samo onim koji su se 13. maja 2023. iznenadili šefom svetosavske sekte Porfirijem”, poručio je novinar Dragan Bursać.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije osvrnuo se na optužbe na račun SPC za nepoštovanje prava žena.

U bestidnom govoru koji je objavljen na portalu Vidovdan, on je žene koje su se pobunile zbog njegovog kritikovanja korištenja rodno osjetljivog jezika, nazvao “jadnicama i bitangama”.

“Kada smo vam rekli o takozvanom jeziku rodno osjetljivom, vi ste onda bre zamenili tezu pa kažete crkva i patrijarh ne vode računa o ženama. Bre, bitango jedna kakve to veze ima, to što si donijela taj zakon sa ženama to ima veze sa suštinom našeg postojanja, našeg bića koje rušiš a tu si da vodiš brigu o našem biću. Neću govoriti imena jer plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu koja menja teze… svi smo, bre, ugroženi od tebe, bre, bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, bre, ko da svet postoji od tebe…”, bljuvao je Porfirije, ispred bogate sofre, ispijajući vino.

Izjava Porfirija izazvala je reakcije na društvenim mrežama.

Pored brojnih negativnih komentara koji je sporni snimak izazvao, upečatljiv je i komentar bivše ministrice rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović.

Ona je podsjetila patrijarha na osjetljiv položaj žena u Srbiji.

„Vasa Svetosti, još jednom da Vas podsjetim, da je u posljednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine djece ostalo je bez majki…. Ili da podsjetim da je od početka godine, za 4,5 mjeseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju živote?!??“, poručila je bivša potpredsjednica Vučićeve Srpske napredne stranke.

Ocijenila je da Porfirije, očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bijednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesorkama i predsjednicama.

Prema njenim riječima, „tužno“ je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost „velika, a sramota nemjerljiva“, prenosi Ljudski.ba.

“Iznenađen sam samo onim koji su se 13. maja 2023. iznenadili šefom svetosavske sekte Porfirijem”, poručio je novinar Dragan Bursać.