Home Novosti BiH SRAMNA IZJAVA ZLOGLASNOG GENERALA MACKENZIEJA: “U Srebrenici nije bilo genocida”

SRAMNA IZJAVA ZLOGLASNOG GENERALA MACKENZIEJA: “U Srebrenici nije bilo genocida”

U Srebrenici nije počinjen genocid, jer onaj ko ima namjeru da sprovede takav zločin – pobije i sve žene, da ne bi mogla biti nastavljena prirodna reprodukcija stanovništva, izjavio je danas general Lewis MacKenzie, koji je bio komandant sektora Sarajevo u okviru Unprofora 1992. godine.

General MacKenzie je, na predavanju “Osvrt na srpsko-kanadske odnose i savezničke veze” na Filološkom fakultetu u Beogradu, naveo da su zbog djelovanja lobista i pi-ar agencija Srbi označeni kao jedini krivci u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, iako je, kako je podsjetio, saveznička srpska vojska imala herojsku ulogu i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, prenosi “Sputnjik”.

Bivši kanadski premijer Brajan Malruni pozvao je studente da se prijave za stipendije na Institutu koji je osnovao sa suprugom Milicom Malruni Pivnički, inače dobitnicom Viteza svetosavskog pacifizma srpske diplomatije.

Ovim MacKenzie još jednom potvrđuje svoju zloglasnu ulogu koju je imao tokom rata u BiH, kada je otvoreno simpatisao i branio velikosrpski projekat i agresiju te ratna nastojanja Karadžića i Miloševića.

Također, više žena je potvrdilo da je tokom rata u BiH Lewis MacKenzie silovao u motelu “Sonja” u Vogošći, koji su snage VRS koristile kao kamp za silovanje Bošnjakinja i Hrvatica.

(SB)