Home Novosti BiH Sramotna diskriminacija povratnika od strane Federalnog zavoda za PIO/MIO

Sramotna diskriminacija povratnika od strane Federalnog zavoda za PIO/MIO

Zavod PIO-MIO Federacije BiH odbio je isplatiti finansijska sredstva licu T.S. iz Bijeljine za troškove dženaze njenog preminulog supruga koji je bio korisnik Zavoda za PIO-MIO FBiH. Iako T.S. ispunjava sve zakonske uslove za ovu finansijsku nadoknadu iz Zavoda su odbili to učiniti zbog prijave mjesta boravišta preminulog.

Na ovaj način Zavod PIO-MIO šalje jasnu poruku povratnicima da ukoliko odluče svoje prebivalište prijaviti u mjestu gdje su se vratili dodatno gube na ravnopravnosti ovaj put sa stanovnicima entiteta FBiH.

U nastavku pogledajte Odluku Zavoda PIO MIO FBiH koju smo danas dobili od naših čitalaca.

Odluka Zavoda PIO-MIO Federacije BiH.

Ogorčena porodica preminulog odlučila je poslati i žalbu na donešenu odluku, a u nastavku prenosim dio teksta iz žalbe upućene institucijama Federacije.

Poštovana gospodo,

Obraćam Vam se zbog nevjerovatne diskriminacije koja proizilazi iz člana 147.(Posmrtnina) stav 1,2 i 3. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime primila sam od Vašeg Zavoda Akt-odluku o odbijanju troškova sahrane mog muža koji je ostvario pravo penzije na području današnjeg entiteta Federacija BiH. Porodica nakon stečenog prava na penziju u FBiH vratila se u svoj porodični dom u Bijeljini i tu je preminuli primao zarađeni penziju u Federaciji do svoje smrti.

Prema Vašem rješenju i meni dostavljenoj odluci porodica preminulog nema pravo ne psomrtninu koja proizilazi iz člana 147.(Posmrtnina) stav 1,2 i 3. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine i to samo zato što se preminuli sa svojom porodicom vratio u svoju porodčnu kuću na područje drugog entiteta.

Ovo doživljavam kao ličnu uvredu i uvredu svih ljudi koji su odlučili da ostvare pravo povratka u svoje mjesto prije početka rata.

Ovo je nevjerovatna diskriminacija od strane institucija Federacije BiH i indirektno nepriznavanje Bosne i Hercegovine, a uz sve to užasna poruka ljudima koji imaju status povratnika na području RS-a .

Teško mi je povjerovati da Federacija BiH na ovaj način diskriminiše svoje penzionere povratnike u RS-u jer poznato je da za penzionere koji žive na području Federacije nakon njihove smrti stižu svi troškovi za ukop i dženazu od zemalja u kojima su penziju zaradili.

Zašto vi to zabranjujete svojim penzionerima koji su se odlučili vratiti u drugi dio BiH, koji su odlučili podržati reintegraciju svoje države BiH, da li vi svjesno ne priznajete prava ljudima koji odluče svoje pravo glasa iskoristiti u mjestu gdje su se vratili!???

Pitam se šta bi trebalo da se stečeno pravo ostvari da penzioner predosjeti smrt, kako bi se na vrijeme odjavio mjesto prebivališta iz mjesta u kojem živi!?

Da li je moguće da Federacija diskriminiše povratnike i nakon njihove smrti!? Nek Vam to služi na čast!

A ovo gore sa početka “Poštovana gospodo” više ne važi jer nit ste gospoda nit poštovani!

(Saff/Zvornicki.ba)

Previous articleNOVA KOLUMNA EMIRA SULJAGIĆA: “Srbija nastavlja da cijeli region vuče natrag, jer njena politička klasa i elite nisu…”
Next articleKasno Nikšić u Srebrenicu stiže: Zakon o prebivalištu “dokrajčio” je povratnike, SDP bi da se sada vadi
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.