Home Novosti BiH SRAMOTNO: Pripadniku Oružanih snaga BiH samo kazna ukora zbog veličanja Ratka Mladića

SRAMOTNO: Pripadniku Oružanih snaga BiH samo kazna ukora zbog veličanja Ratka Mladića

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) Đorđe Tojčić kažnjen je “ukorom” nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog veličanja Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.

Tojčić je na dan Mladićeve presude u Haagu, 22. novembra prošle godine, na svom Instagram profilu objavio sliku Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma”, piše Detektor.ba.

U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: “Hvala za sve!!”, a disciplinski postupak pokrenut je nakon što je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala o ovom događaju.

“Postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića okončan je izricanjem disciplinske mjere ‘ukor’”, rečeno je iz Ministarstva odbrane (MO).

U Ministarstvu su također dodali da su poduzeli dodatne mjere kako bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

“Poduzete su pojačane mjere prevencije ovakvih i sličnih incidenata, između ostalog i na način da se pripadnici OS-a BiH dodatnim upozorenjem i detaljnije upoznaju o načinu ponašanja pripadnika OS-a BiH na društvenim mrežama, u skladu s postojećim pravilima i dokumentima koji se odnose na ovu oblast”, rečeno je iz Ministarstva odbrane.

Osim ove objave na svom Instagram profilu, Tojčić je imao i nekolicinu drugih slika koje su bile predmet prijave.

Tojčić nije jedini pripadnik OS-a koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine.

U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS-a BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

“Istima su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO-u i OS-u BiH”, rečeno je u Ministarstvu.

Haški tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine.

Odbrana i haški tužioci uložili su žalbe, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

Previous articleOsipanje stranke: Kompletan skupštinski odbor SDA u Milićima podnio ostavku
Next articleEVROPA STREPI OD NOVOG RATA NA BALKANU: “Svako prekrajanje granica nosi rizik novog rata”!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.