Home Novosti BiH SRBIJA U VELIKIM PROBLEMIMA: Procurili detalji razgovora Aleksandra Vučića i ruskog ambasadora...

SRBIJA U VELIKIM PROBLEMIMA: Procurili detalji razgovora Aleksandra Vučića i ruskog ambasadora Bocan Harčenka…

Da je vlast zaista pokušala da sakrije ovaj sastanak, navode i izvori iz vrha vlasti, uz napomenu da je dogovor bio da se o ne izvještavaju mediji o susretu dvaju strana, te da ih je zateklo saopštenje ruske strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Tokom sastanka njih dvojica su razovarala o bilateralnoj saradnji, geopolitičkoj situaciji i regionalnim pitanjima, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije. Nezaobilazna tema, kao i tokom prethodnih susreta, bilo je pitanje odnosa Srbije prema ruskoj agres**iji na Ukrajinu.

Nakon tog sastanka čini se da je Srbija sve dalje od odluke da uskladi svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom. Ovaj zahtjev u više navrata je predstavljen zvaničnom Beogradu, ali je Srbija konstantno to izbjegavala da učini pod obrazloženjem da je Vlada u tehničkom mandatu i da nije moguće donijeti takvu odluku.

Kako se trenutak formiranja nove izvršne vlasti bliži, tako se približava i momenat kad će vlast morati da odgovori na zahtjeve Zapada. Ako je suditi po porukama sa posljednjeg sastanka Vučića i Bocan-Harčenka, Srbija će odbiti da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Prema riječima izvora „Nove“ iz vrha vlasti, Vučić je na sastanku sa ruskim ambasadorom rekao da Srbija neće uvoditi sankcije, da ostaju na snazi zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost s početka godine, te da nikome nije obećano da će nova Vlada Srbije po formiranju uvesti sankcije Moskvi.

Podsjetimo, Vučić je i na nedavnno i na sastanku sa najbližim saradnicima iz SNS-a rekao, kako su naveli izvori „Nove“, da od uvođenja sankcija neće biti ništa.

Lider naprednjaka obavestio je najbliži krug ljudi da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, bez obzira na to što se od njega to traži i što brojni analitičari, kako sa u Srbiji, tako i u inostranstvu, govore o tome da će on to učiniti u decembru.

Tajni susret sa Gruškom – i tad su se pominjalo da neće biti sankcija „za sad“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije ovog meseca sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Najava ovog sastanka, ne samo da nije, suprotno ustaljenoj praksi PR tima predsjednika, bila dostavljena medijima, već se vlast u Beogradu potrudila da sakrije da je uopšte došlo do susreta šefa srpske države i ruskog diplomate.

Da je vlast zaista pokušala da sakrije ovaj sastanak, navode i izvori iz vrha vlasti, uz napomenu da je dogovor bio da se o ne izvještavaju mediji o susretu dvaju strana, te da ih je zateklo saopštenje ruske strane.

Navodno je državni vrh Srbije donio odluku da sakrije od javnosti da je ruski diplomata boravio u posjeti, strahujući prvenstveno od reakcija Evropske unije i SAD-a. Kako se navodi, ovakva odluka je donijeta zbog ranijih iskustava i negativnih komentara koji su uslijedili nakon otkazivanja posjete Sergeja Lavrova Srbiji i burnih reakcija sa Zapada nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Ruskom Federacijom u New Yorku.