Home Novosti BiH SRBIJANSKI MEDIJI O POSJETI DRITANA ABAZOVIĆA SARAJEVU: “Prvo su ga mrzIli, a...

SRBIJANSKI MEDIJI O POSJETI DRITANA ABAZOVIĆA SARAJEVU: “Prvo su ga mrzIli, a sad su mu …”

…sve oprostili.”

Sarajevski mediji s pažnjom prate posjetu potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji boravi u tom gradu.

Abazović se danas sastao sa dvojicom članova predsjedništva BiH i ministarkom spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Biserom Turković.

Kako su prenijeli mediji, Abazović je juče po podne doputovao u Sarajevo u višednevnu radnu posjetu, koja obuhvata i prisustvovanje komemorativnom skupu povodom Dana sjećanja na srebreničke žrtve, gdje će, kako je najavljeno, i govoriti.

Izvjestili su i da je Abazović, inače sarajevski student, po dolasku u Sarajevo prošetao gradom i razgovarao sa građanima.

Sarajevski portla Klix javio je juče da Abazovićevu posjetu obezbjeđuju jake policijske snage.

Podsjetili su i da je Abazović u Sarajevu najprije bio opšteprihvaćen, a da je kasnije bio oštro kritikovan zbog ulaska u koaliciju sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori.

Ipak, prenio je Klix, sve mu je oprošteno nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici. Abazović u Sarajevu učestvuje na Samitu o demokratiji u jugoistočnoj Evropi, a održaće i više bilateralnih susreta.

Tokom susreta sa Turkovićevom, sagovornici su istakli da dvije države nemaju otvorenih pitanja.

“Ja sam znao da ću doći u Potočare i prije, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživjeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svijesti i hvatamo korak sa savremenim svijetom. Ako budemo usmjereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i svijetu. Treba da budemo usmjereni ka zajedničkom i ukupnom progresu”, rekao je Abazović u razgovoru s Turkovićevom. Dritanu Abazoviću je preij sastanka uručen Cvijet Srebrenice.

Bisera Turković je istakla da cijeni to što je kao potpredsjednik Vlade Crne Gore Abazović stigao na obilježavanje 26. godišnjice srebreničkog zločina i što će tom događaju prisustvovati i predsjednik CG Milo Đukanović. Prije sastanka njemu je uručen “cvijet Srebrenice”.

Za po podne je najavljen susret sa Denisom Zvizdićem, koji je prošle sedmice zvanično napustio najuticajniju bošnjačku SDA Bakira Izetbegovića, piše b92.net.