Home Archive SREBRENICA: Dvanaestero Kapića iz montažnih kućica uselilo se u tople domove

SREBRENICA: Dvanaestero Kapića iz montažnih kućica uselilo se u tople domove

Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “Islamic Relief”, 12 članova porodica braće Mirsada (27) i Mersudina Kapića (29) iz Zelenog Jadra kod Srebrenice, nakon što su više od pet godina proveli u montažnim kućicama, uselilo se ove zime u komotnije i tople domove.

 

 

“Boraveći u tijesnoj montažnoj kućici, punoj miševa i raznih insekata, zimi nam je trebalo više od 20 metara drva i nikad se nismo ugrijali, jer je Zeleni Jadar u planini i u kotlini istoimene rijeke. Sad nam treba duplo manje drva. Svakog mjeseca morao sam izdvojiti jednu teško zarađenu dnevnicu za mišije otrove. Sada moja porodica i ja nemamo tih problema”, sa zadovoljstvom govori Mirsad Kapić.

Njegova supruga Medina (25) nabraja da u prizemlju nove kuće imaju veliki dnevni boravak, kuhinju, jednu sobu, kupatilo i ostavu. Kaže da ni to nije dovoljno za njih dvoje i petero djece, ali je komotnije i toplije od drvene kućice.

“U dnevnom boravku spavaju naša djeca: Almedin (9), Elvedin (7), Emran (6), Maida (4) i najmlađi Naid (2), a suprug i ja smo u sobi. Sprat nije urađen, a mi ga od poneke dnevnice ne možemo završiti”, govori Medina.

U drugoj kući je Mirsadov stariji brat Mersudin sa suprugom Melisom (27), kćerkama Velidom (12), Ajnom (7) i Eminom (4). I oni imaju istu kvadraturu. Kažu da su zemljište kupili od zarađenih dnevnica u šumi, građevini i na poljoprivredi. U ove dvije porodice niko od odraslih nema stalno zaposlenje niti imaju prostora za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.

 

Nove kuće Kapića

 

 

Žive od sakupljanja drva i poneke dnevnice

 

Mirsad i Mersudin najviše rade u šumi, sijeku i izvlače drva za registrirane drvosječe. Uspiju osigurati i sebi drva, a nešto i prodaju. Ljeti najviše rade na građevini i poljoprivrednim imanjima. Medina i Mirsad ljetos su mjesec brali maline u Skelanima, tridest kilometara od kuće, za dnevnicu od 35 maraka, bez prijevoza i hrane. Problem im je, kada ugovore posao, ko će im čuvati djecu. Kad Medina nađe posao, djecu čuva Melisa i obrnuto.

 

 

 

(Avaz.ba)