Home Archive SREBRENICA: Komunalci ne žele ukloniti spomen ploču zbog lične sigurnosti

SREBRENICA: Komunalci ne žele ukloniti spomen ploču zbog lične sigurnosti

Koga se plaše komunalci u Srebrenici?

Članovi udruženja “Istočna alternativa” juče su u Srebrenici na nekadašnjoj zgradi SUP-a postavili spomen ploču, kako je navedeno, “srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995. godine”. Iako nema zakonskog odobrenja za postavljanje ploče, ona još uvijek nije skinuta.

AUTOR: “Prijatelji Srebrenice”

Od Komunalne policije Srebrenica zatraženo je da se ukloni spomen-ploča jer nema potrebne urbanističke dozvole. Komunalna policija nadležnost je prenijela na Komunalno preduzeće „Polet“, a oni ne žele da se miješaju u ovo, kako je rečeno, zbog lične bezbjednosti.

Predstavnici Bošnjaka u srebreničkoj vlasti izdali su zajedničko saopštenje kojem su postavljanje ploče nazvali provokacijom i uvredom za bošnjačke žrtve. Članice udruženja srebreničkih žrtava slažu se sa ovim.

ŠAHIDA ABURAHMANOVIĆ članica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“

„Sramno i treba da se stide ljudi koji su došli na ideju da prave takve stvari upravo pred 11, i da se postavi na zidu MUP-a srebreničkog, gdje su prije svega ubijane 92. bošnjačke žrtve i da se na spomen ploči ne spominje baš nijedno ime“
S druge strane, predstavnici Istočne alternative kažu da ovo udruženje želi samo istinu, ali to ne odgovara svima.

VOJIN PAVLOVIĆ predsjednik Udruženja „Istočna alternativa RS“

„Ploča je postavljena samo za dokazivanje istine o stradanju Srba na ovim prostorima i na područlju opštine Srebrenica. Kao što je poznato, stara zgrada policije, zgrada osnovnog suda i još neki objekti u Srebrenici bili su logori za Srbe, od 1992. do 1995.“