Home Archive SREBRENICA/ Ruševine bodu oči, donacija sve manje

SREBRENICA/ Ruševine bodu oči, donacija sve manje

Ove godine planirano postavljanje fasada na tri stambene zgrade u naselju Baratova

U Srebrenici je poslije rata, zahvaljujući donatorskim i općinskim sredstvima, obnovljeno više od 15 stambenih zgrada, koje su dobile novi krov, a neke toplotnu ili običnu fasadu.

Samo krovovi

No, u ovom gradu je i 25 godina nakon rata mnogo neobnovljenih zgrada i privatnih kuća, a u posljednje vrijeme sve je manje donacija za njihovu sanaciju. Osim obnovljenih krovova i prostora oko zgrada, ove godine planirano je i postavljanje fasada na tri stambene zgrade u naselju Baratova.

I pored ulaganja u obnovu stambenog prostora u centru grada, još je dosta porušenih kuća, koje pored lijepo uređenih čekaju na donacije za obnovu. Malo je kuća u gradu koje su obnovljene donatorskim sredstvima. Na onim kućama koje su obnovljene donacijama, samo su urađeni krovovi, stolarija i po jedan sprat.

Sredstva dijaspore

Ne čekajući donatorska sredstva, više od 100 kuća u gradu obnovljeno je i lijepo uređeno vlastitim sredstvima vlasnika kuća. Najviše kuća obnovila je dijaspora, koja svoje lijepo opremljene domove koristi samo za vrijeme odmora.

Dosta je i penzionisanih dijasporaca koji su se vratili u svoj rodni grad i žive u lijepim kućama.

(Avaz.ba)