Home Archive SREBRENIČANI POCIJEPALI PLAKATE S MLADIĆEVIM LIKOM

SREBRENIČANI POCIJEPALI PLAKATE S MLADIĆEVIM LIKOM

 

 

“Ti si naš heroj”, pisalo je na plakatima s Mladićevom slikom koji su osvanuli jutros u Srebrenici, ali i Bratuncu gdje još nisu uklonjeni.

Srebreničani su nam kazali kako je ovakav čin “Istočne alternative” velika uvreda za žrtve genocida za koji je zločinac Mladić, između ostalog, danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“Dosta nam je širenja mržnje onih koji dolaze sa strane”, dobacili su nam Srebreničani u prolazu.

Majke Srebrenice s kojima smo pratili izricanje presude Mladiću u Memorijalnom centru Potočari nisu puno željele komentarisati postavljene plakata.

“On je njihov heroj, oni su to morali raditi i rade to već godinama. Neka se barem otkrila istina koju godinama čekamo”, kazala nam je Saliha Osmanović.

Vehid i Meliha Šehić, koji su čak iz Amerike stigli u Potočare kako bi zajedno s porodicama žrtava pratili izricanje presude Mladiću, kažu nam kako su ogorčeni jer pojedine nacionalističke grupe u BiH i dalje šire mržnju.

“Narod je čudan”, kazala nam je Meliha, na što Vehid dodaje: “U cilju suživota i zajedničke budućnosti takve stvari ne bi trebalo nikada raditi”.

S druge strane, Srebreničani se ne osvrću mnogo na provokacije članova “Istočne alternative”. Umjesto komentarisanja plakata, samo su ih odlučili pocijepati. Donekle zadovojni najoštrijom kaznom koju je Mladić dobio, nastavljaju se boriti za bolji život u općini na istoku BiH.

Podsjećamo, predsjednik “Istočne alternative” Vojin Pavlović najavio je i postavljenje spomenika Mladiću u Srebrenici ili Bratuncu.

(Klix.ba)