Home Novosti BiH SRNA-BAJRAMOVIĆ PODRŽALA SRPSKA UDRUŽENJA: „Valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati...

SRNA-BAJRAMOVIĆ PODRŽALA SRPSKA UDRUŽENJA: „Valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati nazive ulica po borcima NOB-a“

Krajem prošlog mjeseca predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili su pokretanje inicijative da se vrate imena ulica narodnim herojima, antifašistima u Sarajevu, a zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna Bajramović tim povodom je kazala da „valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati nazive ulica po borcima NOB-a“.

Korak ka tome je i učinjen. Prema riječima Đorđa Radanovića, predsjednika Odbora, inicijativa za vraćanje naziva ulica koje su do rata nosile imena po antifašistima i narodnim herojima iz srpskog naroda je poslana Vladi Kantona Sarajevo.

Zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona sarajevo Segmedina Srna Bajramović ističe da „valtersko antifašističko Sarajevo nije nikad ni trebalo skidati nazive ulica po borcima NOB-a“.

„Veliki broj postdejtonskih pogrešnih poteza je napravljeno pod palicom onih koji su smatrali da istorija počinje od njih. Na žalost, živimo u vremenu nepotrebne ostrašćenosti i neznanja koje nas je i odvelo u prostor gdje su pojedinci ili grupe davali sebi za pravo da osporavaju antifašističke vrijednosti koje su utkane u državnost BiH, što je prije svega sramotno. Činjenica da neki ni danas ne razlikuju komunizam i antifašizam, u stvari govori da mi moramo puno raditi na edukaciji društva kako nam se takve greške u budućnosti ne bi ponavljale“, navodi Srna-Bajramović.

Predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH nedavno su najavili pokretanje inicijative da se vrate imena ulica narodnim herojima, antifašistima u Sarajevu. Kako su istaknuli, na spisku je stotinjak Srba od Radojke Lakić, Neđe Stojanovića, Save Kovačevića, Slobodana Principa Selje, Spasoja Mičića, Vase Miskina… koji nemaju više ulice u ovom gradu, a jedini razlog je to što su bili Srbi.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović rekao je na konferenciji za štampu da će Sarajevo uskoro slaviti 6. april kao Dan oslobođenja grada, ali da sve vrijeme od rata u BiH vlasti tog grada i druge političke bošnjačke strukture uporno izbjegavaju da kažu da je u oslobađanju Sarajeva 1945. godine učestvovalo 80 odsto srpskih vojnika, pripadnika Petog krajiškog korpusa i Romanijske brigade.

Radanović je napomenuo da su imena komandanata tih jedinica, narodnih heroja Slavka Rodića i Pere Kosorića, kao mnogih drugih narodnih heroja, poput Vojislava Kecmanovića Đede, Vase Miskina, Marije Bursać, Radojke Lakić, i drugih srpskih heroja i znamenitih ličnosti odavno u Sarajevu zamijenjena imenima iz bošnjačkog korpusa ili po nekom drugom kriterijumu, pa tako danas postoje Teheranski trg, Pehlivanuša, Ulica Zlatnih ljiljana, Mladih muslimana.

– Toliko o multietničkom i antifašističkom Sarajevu, dodao je Radanović.

On je izrazio nezadovoljstvo i politikom zapošljavanja Srba u FBiH, iako je to pravo srpskom, kao konstitutivnom narodu u BiH, zagarantovano ustavima kantona ali od rata do danas Srba nema u kantonalnim ministarstvima u procentu definisanom prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

– Od 329 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo zaposleno je samo 10 Srba, a na rukovoedćim mjestima nema nijednog Srbina. jer se na tim pozicijama nalazi 17 Bošnjaka i dva Hrvata, precizirao je Radanović.

On je dodao da popis iz 1991. godine političkom Sarajevu služi samo za popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, te ocijenio da je cilj te politike minimiziranje srpskog političkog faktora.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS Ignjat Simić dodao je da federalne vlasti čine sve da se Srbi u FBiH osećaju nesigurno i da mu se “ponekad čini da veća prava uživaju ilegalni migranti koji su preplavili BiH, nego Srbi povratnici u FBiH”.

Simić je ukazao na težak položaj srpskog naroda koji je odlučio da živi ili da se vrati na područje FBiH.

On je istakao da bi Srbi bili veoma zadovoljni kada bi u FBiH uživali makar 50 odsto prava koja Bošnjaci i Hrvati imaju u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, opustošena i razorena srpska naselja i nakon 24 godine “krase” lokalne zajednice u FBiH, na čijoj teritoriji je uništeno ili oskrnavljeno oko 80 odsto srpske imovine, crkava, grobalja.

On je istakao da u FBiH nema nijedna opština u kojoj nema porušenih srpskih naselja ili “latentnih administrativnih prepreka” koje stoje na putu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava pripadnicima srpkog naroda.

– Samo još nedostaju table na kojima piše „Zabranjen povratak Srba u FBiH“, dodao je Simić na konferenciji za novinare koji je organizovao Savez srpskih udruženja u FBiH.

(SB)