Home Novosti BiH Šta je Čović rekao o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu u...

Šta je Čović rekao o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu u BiH?

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu kako bi se u idućih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona.

Naime, Čović je naveo kako je sinoć razgovarao s predstavnicima europskih političara koji su došli u BiH kako bi pripremili još sastanaka, a sve u cilju da se “pokušaju promijeniti elementi Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao, pravu demokratičnost te da ne bi, kako je istaknuo, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva istupao uime jedne politike, jednog političara”.

Dodao je kako su razgovori bili temeljiti te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Naime, premijer Plenković u petak je u Salzburgu rekao da je potrebno “ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti”.

“Mislim da smo se do kraja razumjeli kakve poteze trebamo vući u BiH. HNS je donio zaključke, a jedan od tih zaključaka, koji je na tragu Ustava, ustavnih ovlasti, omogućava da na neki način svim pravnim i političkim sredstvima tražimo rješenje za BiH kada je u pitanju institucionalna, ali i organizacija i transformacija BiH.

I s te strane mi nemamo dvojbi, bez obzira ko šalje neke druge poruke. Niti smo naivni, niti razmišljamo na bilo koji način o stvarima koje bi trebale urušaviti BiH. Ono što mi predlažemo gradi BiH, daje šansu europskoj BiH i na tome ćemo do kraja ustrajati što god tko misli”, istaknuo je Čović.

Poručio je kako ovo nije zamka za bilo koga, te da nije prijetnja, ovo je, kako je kazao, “jednostavno traženje puta do moderne i europske BiH”.

Čović smatra kako će pritisaka biti i od strane međunarodnih predstavnika, ali i dominantno iz “političkog Sarajeva koje se nalaze u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH”.

“Jasno je da to nije BiH ona kakvu žele njeni žitelji. Jasno je da bar dva naroda i dobar dio bošnjačkog naroda ne želi takav pristup, praviti, ja bih rekao, neke ‘fildžan državice’ na prostoru oko Sarajeva. To ne treba bošnjačkom, ni hrvatskom i srpskom narodu u BiH, ali i svim građanima BiH”, zaključio je Čović.

Previous articleKomšić: Moram biti kandidat, sa Konakovićem sam se razišao zbog žene
Next articleReuf Bajrović predviđa sudbinu Dragana Čovića: “Na kraju će završiti…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.