Home Novosti BiH ŠTA JE RADIO NEGATOR GENOCIDA I NEGATOR BIH U NJENOM GLAVNOM GRADU:...

ŠTA JE RADIO NEGATOR GENOCIDA I NEGATOR BIH U NJENOM GLAVNOM GRADU: “Čedomir Antić se svrstao u neprijatelje istine, pravde, kulture sjećanja”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuje dovođenje srbijanskog historičara, negatora genocida u Srebrenici i negatora države Bosne i Hercegovine, Čedomira Antića, na panel diskusiju “Zašto se bojimo Jugoslavije?” u okviru Festivala “Sloboda narodu” u Sarajevu.

Sramno, anticivilizacijski, ponižavajući za žrtve genocida je dovesti srbijanskog historičara koji ne poštuje pravosnažne presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici, koji ne poštuje teritorijalni integritet, nezavisnost, državno pravni i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Dugogodišnjim negiranjem genocida u Srebrenici, podržavanjem secesionističkih težnji političkog establišmenta entieta RS-a i negiranjem države Bosne i Hercegovine Čedomir Antić se svrstao u neprijatelje istine, pravde, kulture sjećanja. On nije historičar, već revizionista sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici koji kao takav ozbiljno narušava međunarodnu pravdu, međunarodno pravo, pa time mir i stabilnost u Bosni i Hercegovinu i regionu.

Čedomir je u emisiji Upitnik, 29. novembra 2010. rekao da Srbija treba da štiti svoj narod van Srbije i da – ‘u budućnosti ostvari nekakvo nacionalno ujedinjenje’ u Veliku Srbiju sa Crnom Gorom, Republikom Srpskom, Makedonijom i djelovima Hrvatske.

Posebno je sramno za Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske, kao jednog od organizatora festivala da poziva negatora genocida, imajući u vidu anticivilizacijsku ulogu nizozemskih vojnika u Srebrenici. Navedeni kvazi historičar je takođe negator države Crne Gore, njene nezavisnosati i državnosti. Kao takav nije trebao biti pozvan u Sarajevo.

Imajući u vidu da je njegovo prisustvo izazvalo bol i ogorčenje preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, imajući u vidu njegovo ne poštovanje države Bosne i Hercegovine, tražimo od Mnistarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da Čedomira Antića proglasi ‘persona non grata’ i zabrani mu ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Istovremeno od organizatora festivala tražimo da se izvine žrtvama genocida. Posebnim pismom tražićemo od Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, kao jednim od organizatora, da se javno očituje o pozivu negatoru genocida u Srebrenici za učesće na festivalu”, navodi se u otvorenom pismu IGK-a, prenosi Hayat.ba.