Home Novosti Šta nam se sprema iza zatvorenih vrata: Zašto su Sattler i Schmidt...

Šta nam se sprema iza zatvorenih vrata: Zašto su Sattler i Schmidt odgodili pojavljivanje pred Evropskim parlamentom?

Ako je suditi prema tvrdnjama Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), jedini cilj je zadovoljiti apetite trojice nacionalnih lidera, kako bi se osiguralo održavanje predstojećih općih izbora.

U toku naredne sedmice u BiH bi ponovo trebali doći američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Einchhorst. Očekivano, uslijediće još jedna runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Međutim, pitanje je šta će ti prigovori zaista donijeti i kakav rezultat priželjkuju Palmer i Einchhorst. Ako je suditi prema tvrdnjama Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), jedini cilj je zadovoljiti apetite trojice nacionalnih lidera, kako bi se osiguralo održavanje predstojećih općih izbora.

– U toku su pripreme za posjetu Matthewa Palmera i Angeline Einchhorst BiH naredne sedmice. Posjetom će početi naredna runda pregovora iza zatvorenih vrata o izmjenama Izbornog zakona, koji će predstavljati pokušaj da se zadovolje predatorski etnonacionalni zahtjevi šefova nacionalnih stranaka, kako bi se spriječili da blokiraju održavanje izbora, tvrde u DPC-u.

Prema njihovom mišljenju, dio ovih priprema odvija se i unutar institucija EU.

– Dio ovih priprema odvija se i u Evropskom parlamentu, tačnije u Komitetu za vanjske poslove. Za narednu sedmicu bio je zakazan sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Johannom Sattlerom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Međutim, du8goočekivano pojavljivanje Johanna Sattlera pred članovima Evropskog parlamenta, gdje bi trebao pojasniti prirodu i ciljeve pregovora o izmjenama Izbornog zakona je otkazano/odgođeno, iako su oba gosta potvrdila dolazak, a Sattlerovo prisustvo je ponovo potvrdio i predsjednik Evropske komisije Josep Borell. Razlog za ovo otkazivanju u posljednji čas je jasan. Na ovaj način se želi spriječiti bilo kakav uticaj članova Evropskog parlamenta, a koji bi mogao usporiti ili zaustaviti pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Sattler već godinu dana izbjegava da se pojavi pred članovima Evropskog parlamenta, izbjegavajući na taj način da “podnese račun” o svom i angažmanu Angeline Einchhorst. Ironično je da se ista netransparentna taktika koja se koristi u BiH koristi i za izbjegavanje odgovornosti u Bruxellesu, navodi DPC.