Home Archive ŠTA SE DESILO? Dva člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke

ŠTA SE DESILO? Dva člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke

Gun-Britt Sundstrom je u izjavi objavljenoj u Dagens Nyheteru kazala da je izbor Handkea interpretiran kao da književnost stoji iznad politike i da ona ne dijeli to mišljenje

Dva vanjska člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela su danas ostavke, iznoseći pri tome niz kritika na račun Švedske akademije.

Akademija je bila prinuđena uvesti nekoliko novih mjera nakon što je seksualni skandal, u koji je bio uključen suprug bivše članice, eskalirao u sukob, što je rezultiralo odgodom dodjele nagrade za 2018. godinu.

Vanjski članovi su angažirani kako bi pomogli Komitetu u izboru kandidata. Autor Kristoffer Leandoer rekao je da odlazi jer nema “ni strpljenja ni vremena” da čeka da Komitet okonča provedbu reformi.

– Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije – napisao je u tekstu za Svenska Dagbladet.

Leandoer je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega je Akademija bila izložena kritikama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Međutim, Gun-Britt Sundstrom je u izjavi objavljenoj u Dagens Nyheteru kazala da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike, te da ona “ne dijeli to mišljenje”.

Handke je oštro kritiziran zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, te zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Milošević je umro 2006. u Hagu, gdje mu se sudilo za ratne zločine.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili Komitet koji se do danas sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.