Home Novosti BiH ŠTA SE DOGAĐA U BANJOJ LUCI: Nedeljko Čubrilović sazvao bivše predsjednike parlamenta...

ŠTA SE DOGAĐA U BANJOJ LUCI: Nedeljko Čubrilović sazvao bivše predsjednike parlamenta Republike Srpske, potpisat će…

Konferencija za medije predviđena je nakon potpisivanja izjave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, nekadašnji predsjednici parlamenta Republike Srpske i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske potpisat će danas izjavu o nepristajanju na kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

Potpisivanje izjave zakazano je za 13 sati u prostorijama parlamenta Republike Srpske, najavljeno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Konferencija za medije predviđena je nakon potpisivanja izjave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Izjavi koju planiraju uputiti na relevantne adrese Međunarodne zajednice, između ostalog piše:

“Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”, piše N1.

Parlamentarci u ovom dokumentu podsjećaju da Savjet bezbjednosti nije imenovao novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te da je neprihvatljivo da se bilo ko tako predstavlja.

“Ustavni poredak u Bosni i Hercegovini, kao osnov za čuvanje mira i omogućavanje napretka Bosne i Hercegovine, zaslužuje puno poštovanje i podršku, a sve eventualne izmjene uređenja mogu biti prihvatljive samo kao demokratski izraz volje njenih građana izražen u procedurama predviđenim ustavima i bez nametanja”, piše u Izjavi.

Osim toga, predsjednici parlamenata dodaju da političke grupe, demokratska javnost i svi njeni predstavnici u Bosni i Hercegovini trebaju da se posvete napretku svoje zajednice, te okrenu glavu od stranog miješanja i fokusiraju se na stvarne probleme zemlje i njenog stanovništva.

“Strane, garanti poštovanja i svjedoci Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), trebale bi još jednom potvrditi njegovu izvornost i svoju privrženost autentičnom Sporazumu, te omogućiti puno poštovanje demokratskih vrijednosti, volje naroda, principa parlamentarizma i vladavine prava, kao uslova za uspostavljanje i održavanje svega navedenog, zatim dogradnju sistema izbornog zakonodavstva koje omogućava ostvarivanje demokratskih standarda i procedura uz autentično predstavljanje volje birača u skladu sa principima i odredbama ustavne organizacije u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u ovom još uvijek nepotpisanom dokumentu.

U uvodnim riječima, grupa političkih predstavnika izrazila je zabrinutost zbog nepoštovanja međunarodnih dokumenata, a za to je okrivila pojedince iz međunarodne zajednice u BiH, te decidno navela aktivnosti koje ih brinu:
– narušava se ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju;
– suprotno aneksima IV i X Dejtonskog mirovnog sporazuma donose se zakoni iz nadležnosti institucija zakonodavne vlasti i suspenduju njihove nadležnosti.
– narušavaju se demokratski odnosi i onemogućava uspostavljanje demok-ratskog sistema adekvatnog multietničkom sastavu stanovništva;
– ugrožavaju se ljudsko dostojanstvo, jednaka i neotuđiva prava ljudi;
– vrijeđaju se slobode savjesti i govora;
– razbija se svaka prilika za razvoj prijateljskih odnosa među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini i podriva mogućnost zajedničkog života;
– pojedincima i grupama ljudi protivpravno oduzimaju politička prava, sloboda kretanja, otuđuje im se imovina i zabranjuje pravo na rad;
– samovlasnim odlukama koje nisu utemeljene u pravnom poretku i nedemokratskim putem, izabrani predstavnici građana uklanjaju sa izabranih dužnosti i zabranjuje im se politički rad.

Na koncu, u izjavi koju bi trebali potpisati Nedeljko Čubrilović, Mladen Bosić, Ognjen Tadić, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Borislav Paravac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović; Igor Radojičić, Dragan Kalinić i drugi između ostalog piše da se međunarodnoj javnosti obraćaju u dobroj vjeri.

“Obraćamo vam se bona fide, kao svjedoci i učesnici implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših nastojanja da građanima ove zemlje omogućimo život dostojan čovjeka, pravnu sigurnost, ravnopravnost, ekonomsku stabilnost i socijalni napredak, a u čemu smo neprestano bili ometani od pojedinih predstavnika tzv. međunarodne zajednice, a uvijek spremni za sveobuhvatan dijalog sa svim stranama i akterima involviranim u procese implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te vas molimo da se odazovete našem pozivu za razgovor s ciljem prevazilaženja blokada i tenzija i, kao kolege parlamentarci, podržite ovu izjavu”, piše u Izjavi koja je produkt sastanka parlamentaraca od prije sedam dana”, obrazloženo je.