Home Novosti BiH ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Schmidt će posjetiti Strasbourg upravo u vrijeme...

ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Schmidt će posjetiti Strasbourg upravo u vrijeme odlučivanja Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Zlatana Begića?

Schmidt će pokušati izvršiti pritisak u Strasbourgu kako bi bila odbačena aplikacija kojom bi njegovi amandmani bili proglašeni suprotnim Evropskoj konvenciji.

Pravne mogućnosti pred Evropskim sudom za ljudska prava koje koriste građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni postojećim diskriminatorskim ustavnim rješenjima izazivaju sve više nervoze među onim domaćim i stranim zvaničnicima koji bi da postojeće stanje diskriminacije što duže održe u životu.

Pokazala je to današnja informacija novinske agencije Patrija koja je otkrila da se trenutno nastoji preko bh. agentice Harise Bavčić pred Evropskim sudom za ljudska prava izlobirati poništavanje presude Kovačević.

SLUČAJ “BEGIĆ”

No, neće se izgleda na tome stati. Naime, pred Evropskim sudom za ljudska prava je još jedna tužba protiv BiH po apelaciji državnog poslanika Zlatana Begića.

Visoki predstavnik Christian Schmidt će, prema informacima Patrije, 14. septembra ove godine posjetit Vijeće Evrope, a upravo u to vrijeme će Evropski sud za ljudska prava (koji djeluje pri Vijeću Evrope) odlučivati o amandmanima OHR-a na Ustav FBiH na koje se žalio Begić.

Razlog je, prema informacijama Patrije, vrlo jednostavan. Schmidt će pokušati izvršiti pritisak u Strasbourgu kako bi bila odbačena aplikacija kojom bi njegovi amandmani bili proglašeni suprotnim Evropskoj konvenciji.