Home Archive ŠTA SE TO ZUKORLIĆU MOTA PO GLAVI: “Treba ispitati i zločine Nasera...

ŠTA SE TO ZUKORLIĆU MOTA PO GLAVI: “Treba ispitati i zločine Nasera Orića…”

– Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju vjersku i nacionalnu boju i vrijednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kaže on.

Muftija sandžački Muamer Zukorlić kaže da ne žali što rezolucija o Srebrenici nije usvojena u UN, što pravda višom politikom, insistira da je genocida bilo i traži srpsko priznanje, ali i da je potrebno ispitati i zločine koje je počinio ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

Muftija Zukorlić kaže da sve što će doprinijeti relaksaciji odnosa, koji su ušli u stanje napetosti nakon događaja u Potočarima treba podržati. On u tom pogledu, posjetu predsjedništva BiH i doček premijera Vučića smatra pozitivnim iskorakom.

Poslije Vučićevog odlaska u Potočare u o odlasku Bakira Izetbegovića u Kravice da oda počast stradalim Srbima, muftija Zukorlić kaže:

– Odnos prema zločinima je nažalost postao talac dnevnopolitičke percepcije odnosa i to jeste jedan od velikih problema i kad je u pitanju genocid u Srebrenici i svi zločini koji su se dešavali na ovim prostorima. Odnos prema žrtvama ne bi trebalo da bude igra šaha, pa sada vi povučete potez, pa mi povučemo potez, kaže muftija Zukorlić i dodaje da nije razočaran što deklaracija o Srebrenici nije usvojena. Po njemu pitanje valorizacije genocida nije ni rešivo ni konačno bilo kakvom deklaracijom, pa ni razolucijom UN.

Na pitanje da li je moguće pomirenje Srba i Bošnjaka ukoliko Srbi procesuiraju svoje zločince, a Bošnjaci svoje slave kako heroje poput Nasera Oruća, muftija Zukorlić kaže:

– Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju vjersku i nacionalnu boju i vrijednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kaže on.

Na konstataciju da je malo previše svrstati Srbe uz naciste kao jedine počinioce genocida u ljudskoj istoriji Zukorlić kaže:

– Srbi su nacija, a nacisti ideološka grupa. pravilno je reći počinioci genocida. Niko ne želi, čak ni razolucija, da svrstava Srbe uz naciste, već počinioce genocida.

Diletantska priča iz istočne Azije

Povodom izjave islamskog teologa Šejh Imran Huseina, koji tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida i da rezoluciju poturaju isti oni ( Zapad i NATO) koji su svojevremeno omogućili da do zločina dođe, muftija Zukorlić kaže da je to neozbiljna priča, krajnje diletantska s krajnjeg ćoška svijeta, iz istočne Azije.

– On kao da je to pročitao s ceduljice koju mu je neko poturio. Takvih šarlatana ima na svakoj strani, dodaje Zukorlić.

(SB)