Home Novosti BiH Stižu prve reakcije na okupljanje četnika: Država mora hitno reagirati

Stižu prve reakcije na okupljanje četnika: Država mora hitno reagirati

Povodom današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu, iz Naroda i pravde traže hitnu reakciju državnih institucija, a sve patriotske i antifašističke snage još jednom pozivaju na budnost jer današnje okupljanje svjedoči da fašističke snage koje su nanijele toliko zla Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, posebno u istočnoj Bosni, i danas postoje.

Iz Naroda i pravde navode kako je današnje okupljanje četnika u Višegradu prvenstveno test za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije koje moraju odlučno reagirati i spriječiti ovakva okupljanja koja su jasno prijeteća i usmjerena protiv države i Bošnjaka.

„Pjevanje četničkih pjesama u kojima se prijeti silaskom četnika sa planina i novim ‘krvavim Drinama’ nisu nikakva koreografija i bezazleno okupljanje dokonih. To su jasne poruke mržnje sa ciljem izazivanja straha kod Bošnjaka, posebno povratnika na područje RS-a. Jasno je da postoji dovoljno elemenata da se odgovorni procesuiraju, ako za ništa drugo onda bar za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i upućivanje prijetnji. Policijske strukture i tužilaštva dužna su reagirati po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Osim historijskog iskustva, kako navode iz ove stranke, opredijeljenost četničkog pokreta, koji evidentno egzistira na području Bosne i Hercegovine i danas, ka nasilju i zločinima dokazana je i u proteklim okupljanjima u Višegradu i drugim mjestima kada su napadani povratnici, novinari…

„Svjedočili smo u proteklom periodu najrazličitijim akcijama policijskih struktura s ciljem borbe protiv radikalizma. Istovremeno, okupljanje četnika se toleriše i normalizuje kako kakav folklorni skup, bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija. Radikalizam nema vjerski ili nacionalni predznak, spremnost za nasilje i zločine, što su akteri današnjeg okupljanja u Višegradu toliko puta pokazali kroz historiju, ovaj pokret definiše kao nešto što mora biti zabranjeno i sankcionisano“, stoji u saopćenju Naroda i pravde.

Na kraju, iz Naroda i pravde pozivaju sve probosanske, patriotske i antifašističke snage, na nastavak borbe protiv zla fašizma oličenog u četničkom pokretu.

„Mi tu borbu shvatamo kao našu historijsku obavezu prema svim žrtvama četničkih pokolja i zločina na Drini i širom Bosne i Hercegovine. Ne želimo i ne možemo zatvarati oči pred realnošću, a pozivi na nove ‘krvave Drine’ svjedoče, nažalost, da zločinačke snage ne samo da nisu poražene već su u jednom dijelu BiH potpuno normalizirane i prihvaćene kao politička paradigma“, stoji na kraju saopćenja.

Reakcija predsjednika BOSS-a
U povodu ponovnog okupljanja i postrojavanja četnika u Višegradu, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ponovo upućuje otvoreni apel antifašističkoj međunarodnoj javnosti za sprečavanje djelovanja fašističkih organizacija u BiH, te ujedno upućuje i otvoreni poziv OHR-u, međunarodnim zvaničnicima u BiH, članovima Predsjedništva BiH i ostalim neodgovornim političarima da prestanu podržavati javno izražavanje fašizma svojom šutnjom i kukavičkim ignorisanjem djelovanja fašističkih organizacija i organizovanja fašističkih skupova.

Nedopustivo je postojanje paravojnih formacija koje imaju svoje uniforme sa fašističkim simbolima, a očito i ciljeve terorističko-militarističkog djelovanja, a posebno zbog otvorenih napada na novinare.

Cjelokupna javnost u državi, osim nemoralnih političara, iskazuje izrazitu zabrinutost i uznemirenost zbog četničkog orgijanja, te su državni organi bezbjednosti dužni adekvatno i hitno reagovati u cilju neutralisanja postojanja fašističkih, paravojnih i terorističkih formacija, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

(Klix.ba)