Home Novosti BiH Stjepan Kljuić: Babo Abdić danas je na vlasti, a generala Dudakovića hapse

Stjepan Kljuić: Babo Abdić danas je na vlasti, a generala Dudakovića hapse

“Moramo stvarati istinu. Istina je preduvjet za suradnju. Nema Bosne bez multinacionalne i građanske Bosne. Moramo mlade suočiti sa istinom”, kazao je ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjendik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić, na promocoiji knjige “Svjedoci zla” Akifa Agića i Faruka Vele, koja je održana u 21. februara u Velikoj sali Centra za kulturu u Travniku, javlja ins.ba.

“Jer, vidite da je Babo Abdić danas na vlasti, a generala Dudakovića hapse. Oni koji nisu uspjeli izvršiti zločine do kraja, u miru su pokrenuli svoje aktivnosti, a u Sarajevu su KOS-ove strukture odlično raspoređene… Ali, budite uvjereni – biti će Bosne, Bosnu niko ne može da dokrajči”, poručio je Kljuić, nagrađen dugim aplauzom u Travniku.

Praveći historijski presjek dešavanja devedesetih godina prošlog stoljeća, Kljuić je istakao kako su bh. Hrvati platili ogromnu cijenu i da su se istinski borili za BiH, te da nam je “KOS nametnuo Tuđmanovu i Šuškovu politiku”. Podvukao je da su Bošnjaci bili najveće žrtve u proteklom ratu, te da je to bilo planirano.

“Dug je projekt velike Srbije i on je danas aktualniji nego ikada jer im je ostala još samo Bosna”, naglasio je, uz ostalo, Kljuić.

Prisjetio se svojih razgovora sa Tuđmanom kada mu je rekao da Bosna neće nestati.

“Mi dođemo u Zagreb, on meni kaže: “Nema Bosne”. Ja kažem: “Bit će Bosne!”. Kaže mi da ja moram da slušam, a ja odgovaram da ja ne moram da slušam jer sam se cijeli život borio za svoje ideale… Kasnije nas će politički likvidirati, ali će Sarajevo pomoći u tome”, rekao je Kljuić.

Prema njegovim riječima, referendum o nezavisnosti BiH je najznačajniji događaj u historiji BiH i najveći uspjeh Bosne.

Podsjećajući na dogovor Tuđman-Milošević u Karađorđevu, član Predsjedništva RBiH rekao je da se za njega mislilo da može da “riješi stvar”.

“Rekao sam Tuđmanu: “Ja hoću dva i po miliona prijatelja. Ne možete se Vi i Milošević praviti da nema muslimana”. Da bi razbili naš savez, spontani savez nastao iz ugroženosti, trebalo je ukloniti Stjepna Kljuića, Juru Peliva, Jerku Doku… Sukob muslimana, Bošnjaka i Hrvata je tragičan, obostrano, ali politički gledano nastao je sa hrvatske strane.

Jadranko Prllić je bio zločinac, ali je prihvaćen u Sarajevu, a onda su stornirani svi koji su branili Bosnu, koji su stvarali obrambeni blok i bili patriote. Zlo koje je naneseno u sukobu Hrvata i Bošnjaka naneseno, to je najveći uspjeh Slobodana Miloševića. Državnici poput Vaslava Havela kazali su mi da je Tuđman time napravio najveću ulogu Miloševiću jer je podijelio odgovornost za agresiju”, zaključio je Kljuić.

Stjepan Kljuić kaže da je želio da pozdravi knjigu “Svjedoci zla”. Smatra “da je ovo jedan obiman materijal, dobro dokumentiran, te najava još većih istraživanja”. Čestitajući autorima i pozdravljajući njihov rad, rekao je da je potrebno nastaviti sa ovakvim istraživanjima.