Home Novosti BiH Sunce nam konačno dolazi: Meteorolog Sladić najavio kada nam stižu prve “tridesetice”

Sunce nam konačno dolazi: Meteorolog Sladić najavio kada nam stižu prve “tridesetice”

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za period od 12. do 27. juna ove godine.

Početkom treće dekade mjeseca juna napokon možemo i prolazno najaviti mirnije vrijeme, najavio je bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić u novoj prognozi za ovaj mjesec.

– Osjetno toplije, dosta sunca i prve tridesetice, samo upitno s ove distance koliko će vremenski će potrajati, napisao je Sladić na Facebooku.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za period od 12. do 27. juna ove godine.

Kako su naveli, nestabilno vrijeme praćeno padavinama nastavlja se i tokom narednih dana.

Do petka umjerene padavine očekuju se na zapadu i jugozapadu zemlje. Na jugu i jugoistoku zemlje intenzivnije padavine izgledne samo u srijedu i četvrtak. U centralnim, sjevernim i istočnim predjelima Bosne nestabilan period nastavlja se do 19. juna sa velikom vjerovatnoćom za lokalne nepogode praćene obilnim padavinama jačeg intenziteta u srijedu i četvrtak.

Stabilniji period na zapadu, jugozapadu i jugu Bosne i Hercegovine očekuje se od 16., a u centralnim, sjevernim i istočnim predjelima stabilizacija se prognozira od 20. juna.

Od 22. juna izgledan je blagi porast vrijednosti temperatura zraka. Tokom jutra u Bosni očekivane temperature kretaće se od 16 do 20, u Hercegovini od 18 do 22, danju u Bosni do 31, u Hercegovini do 33 °C.