Home Novosti BiH SVE ĆE TO NAROD PLATITI: Milorad Dodik priznao koliko će Republika Srpska...

SVE ĆE TO NAROD PLATITI: Milorad Dodik priznao koliko će Republika Srpska potrošiti za proslavu neustavnog 9. januara…

Dodik je rekao da svako proslavlja svoje gdje hoće, a Srbe neka puste na miru.

Bivši šef srbijanske obavještajne agencije Aleksandar Vulin rekao je kako je proces ujedinjenja Srbije i RS-a već počeo te kako se to više ne može zaustaviti.

Ukoliko Tužilaštvo pokuša da reaguje na obilježavanje 9. januara kao dana RS-a Dodik prijeti i kako će zabraniti njihovo djelovanje na tom prostoru BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo te kako je na organima za provođenje zakona da poduzmu zakonom propisane korake.

Ovakvo upozorenje neće spriječiti Dodika da slavi neustavan praznik i uz noćnu paradu za šta je izdvojeno 1, 45 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da „narod ne da 9. januar i da niko ne može određivati kada je rođena Republika jer Srpska zna kada je stvorena“.

“Ne možete nam sve skrnaviti, a da mi imamo pozitivan odnos… Usput nam nameću 1. mart, koji nije dan državnosti, ili neki 25. novembar. Što to rade? Mi njima ne sporimo, neka slave šta hoće, ali ne znam što oni nama spore i još nam nameću svoje”, rekao je Dodik za BHT jedan.

Dodik je rekao da svako proslavlja svoje gdje hoće, a Srbe neka puste na miru.

Osvrćući se na prijetnje Schmidta vezane za proslavu neustavnog 9. januara, Dodik je rekao da je Schmidt ušao u BiH kao lažni visoki predstavnik jer nema potvrdu od Vijeća sigurnosti UN-a i da će, pošto se lažno predstavlja, “onog trenutka kad se stvore okolnosti i kad se pojavi u Republici Srpskoj – biti deportovan”.

“Stalno nešto prijeti. Deveti januar je Dan Republike, javno usvojen i od vlasti i od opozicije i od naroda”, napomenuo je Dodik.

Schmidt je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.