Home Novosti BiH SVE JE MOGUĆE: Federacija BiH bi…

SVE JE MOGUĆE: Federacija BiH bi…

mogla naredne sedmice dobiti novo rukovodstvo nakon osam godina.

Iako se očekivalo da sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije bude narednih dana, još uvijek nije jasno kada bi se to moglo desiti i da li će žalba Zlatana Begića usporiti proces imenovanja rukovodstva Federacije. Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidaturu Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića.

Čeka se sjednica na kojoj bi ovo rukovodstvo bilo potvrđeno.

CIK je ovjerio kandidatske liste za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te ih uputio Parlamentu Federacije, što u elektronskoj formi što pismenim putem, kažu u CIK-u. Nezvanično jedna žalba je otišla Sudu BiH i to ona Zlatana Begića. Razlog za Begićevu žalbu je to što je CIK ranije odbio njegovu kandidaturu za potpredsjednika Federacije iz reda Ostalih. Begić danas nije odgovarao na pozive, a rok za žalbe ističe večeras u ponoć.

MIRJANA MARINKOVIĆ – LEPIĆ, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

“CIK nije dostavio konačnu listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Sjednica Predstavničkog doma će biti zakazana u rokovima i u skladu sa procedurama utvrđenim važećim propisima.”

Na mail šefova Klubova stigao je poziv za kolegij u ponedjeljak, te shodno tome kažu očekuju vanrednu sjednicu tokom naredne sedmice kako bi se imenovalo novo rukovodstvo Federacije.

MAHIR MEŠALIĆ, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH

“Mislim da će na ovoj sjednici biti na dnevnom redu potvrđivanje predsjenika i doprejednika Federacije kao kandidata i smatram da će se, vjerovatno, prikupiti neki potpisi u svrhu dodatnog pritiska, da se formira vlast međutim jasno je kakve su procedure.”

U međuvremenu SDP sakupljanjem potpisa provjerava ima li većinu za formiranje Vlade Federacije i imenovanje Nermia Nikšića na poziciju premijera Federacije, kako bi te potpise predočio Visokom predstaviku. Dok se broje potpisi u osmorci optimistični.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik NiP-a

“Imamo većinu, naravno u Predstavničkom domu. Ostale su još ove programske stvari vezane za Vladu FBiH, sutra ili do ponedjeljka će biti i one završene, potpisi skupljeni, a Nermin Nikšić mandatar za sastav nove vlade.”

ADMIR ČAVALIĆ, Stranka za BiH

“Ja mislim da je danas većina u Parlamnetu Federacije već potvrđena kroz izbor rukovodstva i izbor tijela i usvajanje onih 50 amandmana.”

Iz SDA poručuju da bez ove stranke nema ni Vlade Federacije. I dok se SDP oslanja na Visokog predstavnika da iznađe rješenje, za SDA je upravo odluka iz izborne noći presudna da budu dio vlasti.

ELDAR ČOMOR, zastupnik SDA u ZD Parlamenta Federacije BiH

“Bez SDA nema Vlade Federacije, kao što je nema ni bez HDZ BiH zbog odluke Visokog predstavnika. Da su neke druge okolnosti bile možda bi bilo moguće formiranje vlasti, da nije bilo oduke Šmita, zato nema vlasti bez HDZ sigurno on nije računao da će neka drugastranka u nekom drugom klubu moći predložiti predsnjekika u ovom slučaju to je SDA koja ima 13 ruku.”

Još je nekoliko dana ostalo da se prebroje ruke podrške za novi sastav Vlade Federacije, kao i one koje će podržati predsjednika i dva potpredsjenika. Pohvalno je to što će se rukovodstvo Federacije promijeniti nakon osam godina, ali nedostatak je to što bi upravo to novo rukovodstvo moglo deblokadom napraviti novu blokadu, pa bismo imali novo rukovodstvo Federacije koji bi moglo blokirati izbor nove federalne vlade. Za sada su svi scenariji mogući.

(BHRT)