Home Novosti BiH SVE JE VEĆ BILO ISPLANIRANO: U Srbiju pobjegla sva petorica danas osuđena...

SVE JE VEĆ BILO ISPLANIRANO: U Srbiju pobjegla sva petorica danas osuđena za ratne zločine u Zecovima kod Prijedora

Svima je poznato da Srbija i Hrvatska slove za oaze čuvara ratnih zločinaca, te stoga i ne čudi da se spomenuti osuđeni i oslobođeni nisu pojavili na današnjem izricanju presude.

Svi koji su danas pred Sudom BiH prvostepeno osuđeni na ukupno 59 godina zatvora za ratne zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. trenutno se ne nalaze u BiH, što ujedno znači i da su nedostupni bh. pravosuđu, piše NAP.

Potvrdio je to za Novinsku agenciju Patria predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Prvostepeno vijeće Suda BiH, podsjetimo, osudilo je danas Iliju Zorića na 20, Zorana Milunića na 14, Dušana Milunića na 12, Zorana Stojnića na osam i Ljubišu Četića na pet godina zatvora.

Njih petorica osuđeni su za zločin protiv čovječnosti koji uključuju progone civila bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, silovanje, zatvaranja u logore u selu Zecovi kod Prijedora u julu 1992. godine.

U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović oslobođeni su krivice. Također, svih 11 oslobođeno je za udruženi zločinački poduhvat.

Nijedan od optuženih nije se pojavio na današnjem izricanju presude, a s obzirom na to da se radi o prvostepenoj presudi, na nju postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana.

“Svima je poznato da Srbija i Hrvatska slove za oaze čuvara ratnih zločinaca, te stoga i ne čudi da se spomenuti osuđeni i oslobođeni nisu pojavili na današnjem izricanju presude. Ovih pet osuđenih, ako već do sada nisu bili pobjegli u Srbiju, danas i definitivno jesu”, rekao nam je Tahirović.

On podsjeća da su brojni počinioci najtežih krivičnih djela za koje su osuđeni pred sudovima u BiH, poput Novaka Đukića (pravosnažno osuđenog na 20 godina zatvora za zločin na Tuzlanskoj kapiji), nedostupni i njihove kazne nikada neće biti izvršene.

“Pored osuđenih, i svi drugi koji su pod istragom ili optužnicom uglavnom su svoje utočište pronašli u Srbiji, odnosno Hrvatskoj”, kaže Tahirović.

Naglašava da frapantno izgleda lista nedostupnih koju je objavilo Tužilaštvo BiH, a radi se o, kako kaže, čak 172 osobe.

“I svi oni ili skoro svi nalaze se u Srbiji ili Hrvatskoj. A radi se o zemljama koje su članice Evropske unije ili su na putu da to postanu”, kazao je Tahirović za NAP.

U Zecovima su tokom jula 1992. godine pripadnici Vojske Rs, policije i Kriznog štaba ubili više od 150 Bošnjaka. Još se traga za 30 ubijenih, piše NAP.