Home Novosti BiH SVE PO NAREDBI MILORADA DODIKA! SNSD NE ODUSTAJE OD SMJENE DURAKOVIĆA

SVE PO NAREDBI MILORADA DODIKA! SNSD NE ODUSTAJE OD SMJENE DURAKOVIĆA

Na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenice, koja bi trebala biti održana sredinom septembra, blok srpskih stranaka smijenit će predsjedavajućeg ovog tijela Ćamila Durakovića. Naredbu za smjenu je dao Milorad Dodik – i to nakon što je Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog negiranja genocida.

Dodik je to nazvao progonom, dok srpske stranke u Srebrenici poručuju da se radi o kršenju sporazuma koji su potpisali politički predstavnici Bošnjaka i Srba.

Smjena će biti pokrenuta, inicijativu su potpisali svi srpski odbornici. Mi ovim ne rušimo pozicije Bošnjaka i dogovor koji smo postigli ranije. Ćamil je taj koji je prekršio dogovor i odlučio biti Bakirov (Izetbegović, op. a) glasnogovornik u Srebrenici. Ali mi poručujemo da se mjesto predsjedavajućeg neće popunjavati dok oni ne daju prijedlog. Vode se pregovori. Ako daju prijedlog već na toj sjednici, odmah ćemo izabrati novog predsjedavajućeg, kazao nam je Radomir Pavlović, predsjednik lokalnog SNSD-a.

Da bi SO Srebrenica dobila novog predsjedavajućeg, skupštinska većina ga mora odobriti. On mora biti Bošnjak, s obzirom na činjenicu da je načelnik Opštine Srbin. Pavlović kaže da se pregovara o tome ko bi to mogao biti, dok iz koalicije Bošnjaka Moja adresa: Srebrenica poručuju da SNSD neće dobiti Bošnjaka predsjednika koji će biti njihov poslušnik.

Sporazum o vlasti postigli su politički predstavnici Bošnjaka sa SNSD-om, koji s ostalim srpskim strankama ima većinu u Srebrenici

Ako dođe do smjene predsjednika SO Srebrenica, odgovornost za političku krizu sa neizvjesnim krajem preuzima SNSD. Pokušavaju birati Bošnjake koji će zastupati politiku SNSD-a i biti njihovi poslušnici, a ja sam siguran da takvi odbornici Bošnjaci u Srebrenici ne postoje. Spremni smo, i to smo pokazali, da gradimo Srebrenicu za svakog njenog građanina na jednak način, ali nismo spremni da zaboravimo genocid. Kompromisa oko države, nacije i genocida nema. Pozivam SNSD da ne ide u tu avanturu, kazao nam je Sadik Ahmetović iz koalicije.

Iz koalicije poručuju da Srebrenicu treba riješiti na pravedan način, donijeti novi statut Opštine po kojem niko neće biti diskriminisan, gdje neće biti mogućnosti preglasavanja te pozivaju međunarodnu zajednicu da to osigura.

Podsjećamo, nakon ponovljenih lokalnih izbora u Srebrenici, politička situacija se ne smiruje. Vlast jeste formirana i to sporazumom između bošnjačkih političara i SNSD-a, međutim, odmah nakon toga došlo je do zaoštravanja političkih odnosa i nezadovoljstva ostalih srpskih poslanika javnim istupima Ćamila Durakovića, piše oslobodjenje.ba.

Već tada su tražili njegovu smjenu, a sve se uozbiljilo nakon što je Duraković nakon Inzkove izmjene Krivičnog zakona podnio krivičnu prijavu za negiranje genocida.