Home Novosti BiH Svjesni ugroženosti naše države / Visoki njemački zvaničnici poslali jasnu poruku: Rasporediti...

Svjesni ugroženosti naše države / Visoki njemački zvaničnici poslali jasnu poruku: Rasporediti NATO trupe u BiH

Mene zaista ohrabruje što smo mi na ovim sastancima čuli od najviših njemačkih zvaničnika glasove da je potrebno rasporediti NATO trupe u BiH – uključujući i njemačke trupe, kaže Damir Arnaut

Damir Arnaut, državni parlamentarac i član Naše stranke, zajedno sa federalnim zastupnicima Sabinom Ćudić i Elmedinom Konakovićem, te premijerom KS-a Edinom Fortom, u proteklih nekoliko dana boravio je u posjeti Njemačkoj.

Oni su se u Berlinu sastali sa njemačkim parlamentarcima, EU parlamentarcima i bh. dijasporom u ovoj državi.

Arnaut je, komentarišući posjetu, kazao da se radilo o veoma konstruktivnom dijalogu sa svim sagovornicima u Berlinu.

Ističe kako dešavanja u Ukrajini ne treba odvajati od konteksta Bosne i Hercegovine, s obzirom na agresivnu retoriku koja iz Rusije dolazi prema našoj zemlji.

– Uzimajući u obzir izuzetno agresivnu retoriku Ruske Federacije prema BiH, naročito kada je riječ o euro-atlantskim aspiracijama naše zemlje. U to treba uključiti i izuzetno agresivnu retoriku koja dolazi iz ruske ambasade u Sarajevu. Vrlo je jasno da Rusija, ni u kom slučaju, ne gaji dobre namjere prema BiH, ukoliko se mi namjeravamo ponašati kao suverena zemlja, rekao je Arnaut u izjavi za N1.

Poručuju kako su visoki njemački zvaničnici shvatili ozbiljnost situacije, te su kazali kako u našu zemlju treba rasporediti dodatne trupe NATO-a.

– Mene zaista ohrabruje što smo mi na ovim sastancima čuli od najviših njemačkih zvaničnika glasove da je potrebno rasporediti NATO trupe u BiH – uključujući i njemačke trupe. Razmišljanje je stiglo do nivoa da se ti zvaničnici već osjećaju slobodnim da to kažu i sagovornicima iz BiH, kazao je on.