Home Novosti BiH TAKO I TREBA: U Rogatici prelijepljen bilbord na kojem se negirao genocid...

TAKO I TREBA: U Rogatici prelijepljen bilbord na kojem se negirao genocid u Srebrenici, oglasila se i policija

Iz “Metromedije” su ranije naveli da je na njihovom bilbordu natpis bio postavljen nelegalno. Policijska stanica u Rogatici potvrdila je da su od ove firme dobili prijavu o nelegalnom korištenju njihovog reklamnog prostora.

Natpis na bilbordu u Rogatici “Nije bilo… Mi znamo.” prelijepljen je nakon što je policija pokrenula istragu, potvrđeno je iz kompanije “Metromedija” iz Banje Luke.

Iz “Metromedije” su ranije naveli da je na njihovom bilbordu natpis bio postavljen nelegalno. Policijska stanica u Rogatici potvrdila je da su od ove firme dobili prijavu o nelegalnom korištenju njihovog reklamnog prostora.

“Jučer smo izašli na lice mjesta, izvršili uviđaj i o svemu obavijestili dežurnog tužioca koji nam je rekao da se u svojstvu oštećenog sasluša prijavitelj iz ‘Metromedije’, da se uzme izjava od njega”, kazala je inspektorica Policijske stanice Rogatica Biljana Andrić.

Ona je navela da će prijavitelja nelegalnog plaketiranja iz “Metromedije” saslušati kolege iz Banje Luke, te da je u toku istraga, a da još uvijek nemaju informacije ko je zalijepio poster.

Iz “Metromedije” su poslali fotografiju i potvrdili da su prelijepili plakat nakon što su prijavili policiji nelegalno lijepljenje na njihovom reklamnom bilbord prostoru.

Domaći mediji ranije su pisali kako je fotografija plakata iz Rogatice objavljena na Facebook stranici “Srcem za Srpsku”, koja je nakon nekoliko dana imala blizu hiljadu lajkova i više od 500 komentara, među kojima su i oni u kojima se negira genocid, a podijelilo ju je više od 70 osoba.

Stranica “Srcem za Srpsku”, prvenstveno kreirana pod nazivom SNSD info, aktivna je punih deset godina, ali je 4. maja 2016. godine preimenovana u današnji naziv. Iste godine 14. maja organizovan je miting vladajuće koalicije u Banjoj Luci pod nazivom “Srcem za Srpsku”, predvođen SNSD-om.

Plakat je postavljen nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te veličanje ratnih zločinaca.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine, tokom počinjenja genocida, ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Do sada su UN-ov Sud u Haagu i sudovi na Balkanu osudili ukupno 48 osoba na više od 700 godina zatvora, te pet doživotnih kazni za zločine u Srebrenici. Posljednji osuđeni na doživotnu kaznu zatvora je bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, piše Detektor.ba.

Previous articleADVOKAT CRNALIĆ DIREKTNO: “Ako je Dodik pozvan na saslušanje, on se mora odazvati. Ukoliko se NE ODAZOVE…”
Next articleIZETBEGOVIĆ IZ SANSKOG MOSTA PORUČIO: “Napravit ćemo red i VLADAVINU ZAKONA u BiH, ne želimo bošnjačku pravdu…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.