Home Novosti BiH TEGELTIJA OČAJAN: “Bosna i Hercegovina bi podržala “Otvoreni Balkan” da ga je...

TEGELTIJA OČAJAN: “Bosna i Hercegovina bi podržala “Otvoreni Balkan” da ga je predložio…”

Prema njegovim riječima, “Otvoreni Balkan” nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da bi inicijativa “Otvoreni Balkan” bila prihvaćena u BiH da je predlagač Francuska ili Njemačka, ali da postoje predrasude zato što je prijedlog došao iz Srbije i Albanije.

“Meni se čini da ljudi koji donose političke odluke još ne razmišljaju o benefitima, već razmišljaju o političkim odnosima, ko je predlagač te inicijative i tome slično”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da ne zna razloge zašto BiH izbjegava da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, za koju ističe da je prvi pokušaj zemalja regiona da same urade nešto za sebe, a ne nije riječ o projektu jedne, dvije ili više zemalja Zapadne Evrope.

“Meni niko od nadležnih nije rekao razloge. Lično mi se čini da je taj `status kvo` pod uticajem određenih zapadnih ambasada, bez ikakvog ozbiljnog razloga zašto BiH nije već u `Otvorenom Balkanu`”, rekao je Tegeltija za TV “Una”.

Prema njegovim riječima, “Otvoreni Balkan” nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja EU.

“To je samo način pripreme svih zemalja zapadnog Balkana da budu što je moguće spremnije i da lakše uđu u sistem procesa pridruživanja EU, što na kraju i jeste naš krajnji cilj”, ocijenio je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH u kratkom vremenskom periodu opet razmatrati odluku o pristupanju “Otvorenom Balkanu” i donijeti pozitivnu odluku, kako se BiH ne bi i suviše kasno priključila ovoj inicijativi.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće u svemu tome jeste da u ekspertskom dijelu priprema i kroz mehanizam Berlinskog procesa i “Otvorenog Balkana” učestvuju stručnjaci iz BiH.

Tegeltija je kazao da bi benefite od ulaska BiH u “Otvoreni Balkan” imali i poslovna zajednica i građani.

“`Otvoreni Balkan`, prije svega treba da riješi ne pitanje carinjenja robe, visine dažbina, oporezivanja ili carinjenja, već necarinske barijere. Da se pitanje ljudi, kapitala, roba odvija mnogo jednostavnije u svim tim procedurama, da se ne bavimo raznim dozvolama i tome slično. A to se, na bilo koji način, ne tiče ocarinjenja, plaćanja poreza itd”, objasnio je Tegeltija.

On je naveo da će vrlo brzo biti situacija da će roba, recimo iz Tirane, prije stići u Beograd, nego što će stići roba iz Bijeljine.

“Oni će problem uvjerenja i svih tih stvari koje su njima potrebe riješiti prije. To su stvari koje mi u tom trenutku ne možemo da riješimo jer čekamo jedno uvjerenje, pa drugo, pa onda međusobno priznanje diploma, kretanje uz lične karte itd. Sve su to neki benefiti, koje bi mi mogli da dobijemo”, dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da se zbog tako pojednostavljene procedure i ubrzanih procesa trgovine očekuje značajno povećanje ukupnog BDP-a svih zemalja koje su u inicijativi “Otvoreni Balkan”.

(SB)

Previous articleNenad Čanak stigao u BiH i “maksuz” posjetio ovo mjesto, u ovom potezu ima mnogo simbolike
Next articlePUŠILIN: SRBI SU NAŠA BRAĆA, SVE ĆE BITI RUSIJA OSIM KOSOVA, JER TO JE SRBIJA
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.