Home Novosti BiH TENZIJE PONOVO RASTU: Nakon Izetbegovićevih izjava Čović se sastao s vodstvom braniteljskih...

TENZIJE PONOVO RASTU: Nakon Izetbegovićevih izjava Čović se sastao s vodstvom braniteljskih Udruga HVO-a

“Nezapamćena količina mržnje, poziv na nasilje i ratna retorika ugrožava državu BiH, za što su zaslužni Bošnjaci, najbrojniji konstutivni narod u BiH”, poručeno je na sastanku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas s vodstvom braniteljskih Udruga HVO-a.

-Poruke s prijetnjama koje su poslane na prosvjedima u Sarajevu, služe na čast svim bošnjačkim političarima, koji se nisu javno ogradili od istih, nego su bili dijelom njih. Što Hrvati mogu očekivati sutra, kada je ispred ratnih zastava Armije BiH, hajke, pritisaka i prijetnji podlegao i Ured visokog predstavnika (OHR) te donio „kompromisno rješenje“, opet, kao i svi prethodnici, na štetu Hrvata u BiH, pita se vodstvo Udruga hrvatskih branitelja HVO-a.

Osim mržnje, retoričke poruke koje čujemo iz svih medija iz bošnjačkog političkog vodstva imaju jedan cilj – rat. Nadalje, o zastrašujućim porukama i tzv. prebrojavanju da i ne govorimo. Prijete otvoreno, cijelome hrvatskome narodu i njegovim predstavnicima, želeći završiti ono što nisu prije mogli, uništiti Hrvate na političkoj, kulturnoj, gospodarskoj, vjerskoj i svakoj drugoj razini.

Aktualno uređenje BiH nije dobro, ali, ipak, uz sve razlike imamo i nešto zajedničko, nitko nije zadovoljan ovakvom BiH. Nezapamćena količina mržnje, poziv na nasilje i ratna retorika ugrožava državu BiH, za što su zaslužni Bošnjaci, najbrojniji konstutivni narod u BiH.

Na sastanku je izraženo je zadovoljstvo što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se kroz Hrvatski narodni sabor u borbi za ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Danas će u zajedništvu hrvatski narod znati zastupati i braniti svoje vrijednosti. Braniti ih dijalogom i vizijom moderno uređene BiH, članicom euroatlantskog saveza, napredne zemlje, u kojoj ćemo zadržavati mlade i njihove obitelji, a ne ih mjenjati robotima i robotikom.

Sada je konačno, posljednje vrijeme kad treba sjesti i dogovorit što je dobro za sve u BiH i krenuti u budućnost, bez rata i prošlosti. Vodstvo braniteljskih Udruga HVO-a na održanom satanku podržalo je predsjednika Čovića i njegovo kontinuirano nastojanje pri pronalasku kompromisnog i mirnog rješenja za budućnost BiH.

Hrvati ne žele kroz „ulicu“ ostvarivati svoja prava. Ne podržavamo prosvjede. Želimo demokratskim putem i dijalogom tražiti rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno jednakopravna i konstitutivna naroda.

Hrvatsko vijeće obrane, podsjetili su iz Udruga hrvatskih branitelja HVO-a, odlučujuće je doprinijelo očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine. Politička stabilnost temelj je za vladavinu prava, gospodarski rast, demografsku obnovu i opći napredak BiH kao države i Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Sugovornici su se složili kako je nužno čim prije postići najširi politički i društveni konsenzus te osigurati stabilnu političku klimu i institucionalni kapacitet za bržu provedbu svih nužnih reformi na putu prema EU i NATO-u. Osigurati puni suverenitet BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i njezin suverenitet, navodi se u saopćenju.

Previous articleREAGOVAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Ne smijemo više nikad dopustiti da nas ponovo prebrojavaju…”
Next articleŽELJANA ZOVKO DUBOKO RAZOČARANA: “Schmidtova odluka pokazuje potpunu kapitulaciju OHR-a. Kogod se suprotstavi Sarajevu, razapet je na stup srama!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.