Home Novosti BiH TEŠKA DILEMA PRED KOMŠIĆEM: Hoće li DF biti u vlasti ili u...

TEŠKA DILEMA PRED KOMŠIĆEM: Hoće li DF biti u vlasti ili u opoziciji?

Lider SDA Bakir Izetbegović prvi put je jučer javno priznao da se susreo protekle sedmice s čelnikom DF-a, Željkom Komšićem, i razgovarao o ulasku Demokratske fronte u vlast na svim razinama od kantona do države. Kako je rekao, nije dobio od Komšića pozitivan odgovor, ali ni odgovor koji potpuno isključuje takvu mogućnost.

“Ja sam se sa Komšićem vidio prošle sedmice i nisam imao odgovor kakav se može iščitati iz novih nastupa gospodina Komšića. Ako bi došlo do obrata i da je DF spreman ući u buduće koalicije – SDA je u oktobru pozvala da taj spisak bude širi”, istakao je Izetbegović.

“To neće zavisiti samo od SDA. Mi možemo ući sa svima, da bude što manje onih koji koče BiH u članstvu u NATO-u, koji će zaustavljati reforme iz privatnih razloga”,

Izetbegović je kazao i to da je još uvijek prerano govoriti o koaliciji, te da će sačekati odgovor iz DF-a.

Izetbegović nije govorio o detaljima razgovora s Komšićem, no Slobodna Bosna doznaje iz pouzdanih izvora da je Komšić pokazao puno veći interes za sudjelovanje u vlasti na državnoj, nego na federalnoj razini, što je i posve razumljivo s obzirom da je on, kao član Predsjedništva BiH, izravno upućen na suradnju sa Vijećem ministara BiH.

Važno je napomenuti da SDA sa HDZ-om već ima 48 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, i za natpolovičnu većinu dovoljan je još samo jedan od partnera: to može biti DF, SBB, PDA…

No, uprkos tome, Izbetbegović paralelno pregovara sa svima njima, pokušavajući stvoriti što širu koaliciju probosanskih stranaka. Pitanje je, međutim, mogu li zajedno i hoće li zajedno Komšić, Radončić i Kukić. Osim toga, višečlane koalicije su u pravilu manje efikasne, jer sporo donose odluke, i postoji sasvim realna opasnost formira jednu nestabilnu političku skalameriju.

Odgovor na ova pitanja dobit ćemo veoma brzo. Možda već do kraja ove sedmice…

(SB)