Home Novosti BiH Težak put do uspjeha: Alma Omerović bez oca ostala sa tri godine,...

Težak put do uspjeha: Alma Omerović bez oca ostala sa tri godine, majka odgajala nju i tri sestre

Alma Omerović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš, novinarka i voditeljica programa na radiju Ilijaš, predsjednica Asocijacije Fatma Ilijaš, rođena je u Milićima, a njena životna priča nije nimalo lahka. Putevi kojim je koračala do danas su bili trnoviti i sa dosta iskušenja, ali to je nije pokolebalo da se trudi, uči, radi i uspije.

Ova dvadesetdevetogodišnjakinja bez oca je ostala sa tri godine, koji je kao pripadnik Armije RBiH poginuo u 31. godini života u oktobru 1992. godine.

Njena majka ostala je sama u vihoru rata sa tri djevojčice, Samirom, Selmom i Almom, te u šestom mjesecu trudnoće. Tri mjeseca nakon smrti njihovog oca, rodila se i četvrta kćerka, Sanela.

– Bila sam dijete koje nije razumjelo težinu života, sve golgote upravo je proživljavala moja majka s nama. Nakon očeve smrti, izbjegle smo u Bratunac, a nakon toga i u Srebrenicu, gdje smo ostale do 11. jula 1995. godine. Kako godine prolaze, mama sve teže podnosi razmišljanje o tom periodu života. Nažalost, ona kao majka nosi najteže uspomene na taj period. Oduzeta joj je sva ljepota mladih dana, muž, otac njene djece, djetinjstvo njenim kćerkama. Borila se lavovski. U toj borbi pomagali su joj moje amidže i daidža. Sve do 11. jula, kada se jednom od mojih amidža, njegovom maloljetnom sinu, a također daidži i njegovom maloljetnom sinu gubi svaki trag – priča Alma.

Kaže kako im mama često spomene kako su joj bili teški dani kada je njena kćerka, najstarija sestra Samira, krenula u osnovnu školu i nije imala niti jedne sveske.

– Sjećamo se da Selma nije voljela kukuruzni hljeb koji je vrlo često bio jedina hrana na raspolaganju uz dodatak jestivih trava kako bismo količinski imale više. Sanela se rodila u najtežoj 1993. godini. Tada nismo imale kilogram brašna ili bilo koje druge hrane. Sanelu su dojile druge žene da bi kao beba preživjela, jer majka nije bila u mogućnosti zbog nedostatka hrane. Iz dana u dan nakon očeve smrti bilo nam je sve teže, ali 11. juli je opustošio naš život do kraja. Kao i hiljade drugih porodica, ostale smo bez svojih najmilijih – kazala je Alma za Faktor.

Nakon što su 11. jula izašle iz Potočara, smjestile se u kolektivni centar Dubrave, i nakon te, promijenile još šest adresa, na kraju su se doselile u Ilijaš gdje i danas žive.

– U Ilijašu sam završila gimnaziju, a nakon toga upisujem Žurnalistiku na FPN u Sarajevu. Studentski dani bili su izuzetno teški zbog nedostatka materijalnih sredstava. Ali, s čvrstom vjerom u Boga, nadu, strpljenje i sabur, uspjele smo. Samira je magistrica inžinjerske hemije, Selma ima najljepšu titulu, majka je dvoje prekrasne djece, Ajnura i Nur, i po zanimanju je frizerka, Sanela je bachelor politologije a ja sam u fazi izrade master teze na odsjeku Politologija, smjer Međunarodni odnosi i diplomatija – kaže naša sagovornica.

Žurnalistiku ili novinarstvo Alma je odabrala jer smatra da je to dinamičan posao.

– Dok istražujemo, slušamo ljudske priče od kojih pišemo tekstove, usput učimo i uvijek smo bogatiji za nove informacije. Svaka vijest je drugačija na svoj način. Smatrala sam da kao novinarka mogu pomoći drugima, jer ono o čemu pišu novinari ne mijenja samo naš život, vrlo često mijenjamo i svijet drugih ljudi. Važno je dati svoj doprinos da se nečiji život promijeni na bolje. Novinarstvo je odličan posao za pozitivne promjene – ističe.

Ovo je Almin prvi mandat u Općinskom vijeću Ilijaš i ističe da je neizmjerno zahvalna svojim sugrađanima koji su je podržali u nadi da će do kraja svog mandata potpuno opravdati ukazano povjerenje.

– Nakon što je moj kolega Mahir Dević preuzeo mandat u Skupštini KS, na januarskoj sjednici OV imali smo izbor Predsjedavajuće/g OV i zaista mi je posebna čast što sam od svojih kolegica i kolega dobila potrebnu većinu glasova i imenovana za Predsjedavajuću. Nadam se da će žene u predstojećem periodu dobiti svoje pozicije koje im zakonom pripadaju i da pokažu koliko su sposobne praviti krupne iskorake i rješavati mnogobrojna pitanja za koja su senzibilnije kao bića. Zaista mi znači podrška koju su mi ukazale kolegice i kolege u OV Ilijaš – pojašnjava Omerović.

Svojim političkim angažmanom Alma, kako kaže, želi probuditi svijest, naročito, žena, ali i svih građana da svi zajedno možemo učiniti našu lokalnu zajednicu ali i BiH, ugodnim mjestom življenja.

– Vjerujem da možemo zajedničkim koracima, napraviti izuzetno važne iskorake i riješiti mnogobrojna pitanja. Mišljenja sam da trabamo biti optimistični kada je u pitanju politički aktivizam, ali isto tako trebamo biti spremni vrijedno raditi kako bi se naše optimistične proekcije ostvarile. Svojim aktivizmom smatram da mogu doprinijeti afirmaciji mladih ljudi kojima treba više prilika. Ilijaš obiluje mladim, hrabrim, odvažnim ljudima koji vole ovaj grad i BiH, i koji planiraju ovdje graditi svoje porodice, dom i budućnost. Kroz politički aktivizam možemo doprinijeti ostvarenju ovih ciljeva – kaže Omerović, te dodaje da joj je želja da svojim angažmanom pomogne da šehidske porodice dobiju bolji status u društvu.

Kroz život je vodi vjera i nastoji da živi u okvirima ono što joj je propisano kao dužnost i obaveza. Kaže kako nikada ne planira mnogo za budućnost.

-Život režira krupne stvari o kojima mi ne odlučujemo. Ono što trenutno želim jeste da iza sebe ostavim dobra djela koja će budućnost pozitivno ocijeniti – zaključuje Omerović.

(faktor.ba)