Home Novosti BiH THE GEOPOST POSLAO UPOZORENJE: „Po uzoru na rusku Wagner grupu, Milorad Dodik...

THE GEOPOST POSLAO UPOZORENJE: „Po uzoru na rusku Wagner grupu, Milorad Dodik je doveo privatna…“

Milorad Dodik

Putinizacija Dodika nije iznenađenje kada se zna da je šef RS odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Grad Prijedor se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i drugi je grad nakon Srebrenice u kojem su tokom rata 1992-1995 nad Bošnjacima počinjeni masakri i genocid od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je šest srpskih zvaničnika na više od 160 godina zatvora za zločine počinjene u ovom delu Bosne i Hercegovine, dok su lokalni sudovi osudili još sedam zločinaca.

Ovaj grad nema nikakve veze sa operacijom „Oluja“, koja se odigrala u Hrvatskoj 1995. godine. Ipak, i vrijeđajući sve što je vezano za ovaj grad, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, a u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, pokušao je iz Prijedora da se prisjeti akcije “Oluja”, koja se dogodila u Hrvatskoj. Ovo je očigledno bila ne samo provokacija, već i uvreda historije i sjećanja na one koje su zločinačke ruke srpske vojske i paravojske izmasakrirale.

Odluka šefa države Srbije, entiteta RS i Patrijarha Srpske pravoslavne crkve da u Prijedoru obilježe godišnjicu operacije Oluja od strane vlasti države Bosne i Hercegovine ocijenjena je provokacijom i uvredom za žrtve srpskih zločina u ovom gradu. Provokacija predsjednika Srbije i patrijarha Srpske pravoslavne crkve usmjerena je ne samo protiv žrtava rata, već i protiv Sjedinjenih Američkih Država koje su uvele sankcije šefu entiteta RS Miloradu Dodiku. Bez rezerve i vrlo otvoreno, predsjednik Aleksandar Vučić poručio je javnoj televiziji Srbije nakon sastanka sa Miloradom Dodikom da on i Srbija neće odustati od podrške liderima Republike Srpske uprkos sankcijama.

Milorad Dodik i njegova stranka SNSD započeli su najnoviji period obračuna sa svima koji drugačije misle i kritikuju vlast. Kriminalizacija klevete i izricanje teških kazni za nju, kroz loš nacrt zakona koji je izglasala Narodna skupština RS, je posljednja faza u kojoj se guši sloboda štampe. Sama cenzura medija, njihova kontrola kao čin diktature od strane sile poprima svoj oblik čak i pred sankcijama koje su SAD uvele srpskim liderima entiteta. Milorad Dodik ne vidi sankcije kao zabrinutost. Borba protiv medija i njihovo gašenje svim mogućim metodama je njegov prioritet.

Zanimljivo je da je i sam Milorad Dodik zagovornik klevete i nikada za to nije kažnjen. Kao poznavaocu i praktičaru klevete, biće zanimljivo vidjeti njegovo suočavanje sa zakonom koji je usvojila njegova stranka u Skupštini entiteta. To nije sve što šef entiteta RS Milorad Dodik sprema. Započeo je pripreme i postupke za proglašenje neprijatelja Republike Srpske i procesuiranje pred sudom. Putinizacija Dodika nije iznenađenje kada se zna da je šef RS odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Po uzoru na rusku Wagner grupu, Milorad Dodik je doveo privatna osiguravajuća društva pod kontrolu, čak ih je otkupljivao i pokušavao da ih što više iskoristi kao špijunske i bezbjednosne organizacije ili strukture. U „Elektroprivredi“ je angažovano više od 50 IT stručnjaka koji rade u oblasti propagande u prostoru društvenih mreža. Kontroliše sve navijačke grupe u Republici Srpskoj, maksimalno prati opoziciju i kritičke glasove. Takođe i špijuniranjem telefonske mreže M:Tel. Sve to motivisano u duhu srpskog nacionalizma.

Iako su sankcije koje su SAD uvele u potpunosti u skladu sa destruktivnim i putinističkim aktivnostima Milorada Dodika, predsjednik Aleksandar Vučić i dalje besramno nalazi snage i hrabrosti da podrži Dodika i predstavlja sankcije protiv njih kao neprijateljstvo Zapada prema srpskom narodu, piše u analizi The Geopost, te podsjeća da su, osim predsjedniku RS Miloradu Dodiku, SAD uvele sankcije članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i drugim visokim zvaničnicima Republike Srpske zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Na listu sankcija Ministarstva finansija SAD-a uvršteni su i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.