Home Novosti BiH „TO UKLJUČUJE BONSKE OVLASTI VISOKOG PREDSTAVNIKA…“: Pogledajte šta je sve Gabriel Escobar...

„TO UKLJUČUJE BONSKE OVLASTI VISOKOG PREDSTAVNIKA…“: Pogledajte šta je sve Gabriel Escobar rekao za HRT, i zbog čega Milorad Dodik može biti miran…

Osvrnuo se i na nedavni odlazak Milorada Dodika u Rusiju.

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar gostovao je u Dnevniku HTV-a. Komentirao je situaciju i razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako SAD podupire Daytonski mirovni sporazum, kao i sve mjere koje omogućavaju njegovo uvođenje.

Osvrnuo se i na nedavni odlazak Milorada Dodika u Rusiju. Escobar je kazao da je Hrvatska veliki strateški partner SAD-a.

Milorad Dodik i njegovi ljudi polako, ali sigurno provode odcjepljivanje Republike Srpske od ostatka Bosne i Hercegovine. Anonimni izvori dojavili su da se Washington i London slažu da je prevršio mjeru i da ne mogu očekivati daljnju suradnju u budućnosti. Escobar je istaknuo kako su ograničenja Ustava BiH i ograničenja Daytonskog sporazuma vrlo jasna.

U nastavku pogledajte šta je sve Escobar rekao u kameru HTV-a i zbog čega Milorad Dodik još uvijek može biti miran kada je u pitanju njegova smjena.