Home Novosti BiH Turski ministar odbrane upozorio: Separatističke izjave ne koriste nikome, Turska je spremna…!

Turski ministar odbrane upozorio: Separatističke izjave ne koriste nikome, Turska je spremna…!

Ministar Akar je jutros obižao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar došao je u BiH. Službeni dio ove posjete počeo je sastankom sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Nakon održanog sastanka dvojica zvaničnika su se obratila medijima. Jedna od neizostavnih tema bila je trenutna politička kriza u BiH, koju mnogi opisuju najtežom od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

– Smatram da probleme u Bosni i Hercegovini treba riješiti dijalogom. Turska je spremna pružiti svaku pomoć u prevazilaženju trenutne krize. Separatističke izjave koje se mogu čuti ne koriste nikome. Turska je spremna na saradnju s BiH u mnogim oblastima, pa i u oblasti vojne industrije, izjavio je Akar nakon sastanka sa ministrom Podžićem.

Podžić je podsjetio da su BiH i Turska sporazum o saradnji u oblasti odbrane potpisale još 2006 godine, te da se svake godine taj sporazum dopunjuje.

– Ovdje ću naglasiti samo dva momenta. Prvi je školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Turskoj. Trenutno imamo 89 pripadnika OS BiH koji se školuju u Turskoj. To je najveći kontingent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija Oružanih snaga BiH. Kao što znate, ja sam prošle godine u martu s ministrom Akarom potpisao finansijski sporazum od 200 miliona turskih lira oko nabavke sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje iz Turske. Taj sporazum je završen i ovih dana očekujem prijedlog od vojnih generala o tome koja su to sredstva koja ćemo započeti preuzimati za Oružane snage BiH, istakao je Podžić.

Ministar Akar je jutros obižao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Nakon sastanka sa ministrom Podžićem, Akar je svoju posjetu nastavio sastankom sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH Senadom Mašovićem, a nakon toga će se susresti sa članovima Predsjedništva BIH. Također, predviđena je i posjeta Turskoj LOT kući u Zenici, te pripadnicima turskog kontinenta u sastavu EUFOR-a u bazi Butmir.

Po okončanju posjete Sarajevu Akar će otići na Kosovo.