Home Novosti BiH Tužilaštvo BiH pozvalo Dodika na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici

Tužilaštvo BiH pozvalo Dodika na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pozvalo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na saslušanje i to zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ovu informaciju je potvrdio sam Dodik tokom današnje posjete Mostaru. To je obznanio komentarišući to što je načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) protiv njega podnio krivičnu prijavu zbog neangažovanja helikoptera Oružanih snaga (OS) za gašenje požara. Jablanica je bila među područjima na kojima su prije nekoliko dana bili veliki požari.

“Svi imaju pravo na to. Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida. Mi jednostavno ne želimo imati strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati”, rekao je.

odsjećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je 23. jula, pred završetak mandata, nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici. Na isti dan su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćili da će formirati predmete protiv svih onih koji će kršiti ovaj zakon.

Za političke stranke iz Republike Srpske ovaj zakon je neprihvatljiv, a upravo je Dodik među najglasnijim političarima iz ovog entiteta koji godinama negira genocid u Srebrenici. S obzirom na to da im je ovaj zakon neprihvatljiv te da je on posljedica odluke visokog predstavnika, stranke iz Republike Srpske su se odlučile na bojkot rada državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da je Dodik kao opozicioni političar bio mišljenja da se u Srebrenici u julu 1995. desio genocid.

Narodna skupština Republike Srpske je odbila Inzkovu odluku i odlučila da zakonski zabrani nazivanje ovog entiteta genocidnim.

(Klix.ba)

Previous articleVELIČALI OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA MLADIĆA: Evo kakvu kaznu su dobili navijači Partizana nakon divljanja u Novom Pazaru
Next articleDa li će iz ponude kablovskih operatera biti uklonjeni programi koji negiraju genocid?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.